МЗ: Няма нужда от ново затягане на мерките срещу коронавируса

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:06, 04.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Няма да има ново затягане на мерките срещу разпространението наCOVID-19. Досегашните се запазват. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след експертен съвет с вирусолози. Преди това епидемичната обстановка е обсъдена и с премиера Борисов.

Два са аргументите на здравните власти. От една страна динамиката на заболяемостта през последните две седмици намалява, а от друга страна капацитетът на болниците е достатъчен, за да поеме още евентуално заболели. Проблем остава липсата на лекари. Здравният министър все пак призова хората да спазват и сега съществуващите, а РЗИ-тата да следят още по-строго.

На този етап извънредно положение не се налага - около това становище са се обединили премиерът Борисов, здравният министър и главният държавен здравен инспектор.

Бойко Борисов министър- председател: Хората трябва да четат данните, всеки е достатъчно умен да си направи извода какво е положението, но колкото може съблюдавайте за маските, съблюдавайте за реда и съответно по болниците

Според главния държавен здравен инспектор по заболеваемост на Балканите България е само след Гърция. С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония.

Според данните на здравното министерство досегашните мерки са напълно достатъчни за овладяване на ситуацията. Има достатъчно болнични легла, проблем обаче е липсата на лекари.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Това е един изключително сериозен проблем, който е в цялата страна, в цяла Европа и в целия свят. Ние в момента, бих казал, че имаме недостиг на инфекционисти, но той не е само в България.

Недостиг на места за болни е възможен и в София. За тази цел ще бъдат оборудване и легла в една от частните болници у нас. В случай, че броят на заболелите обаче достигне до 350 на ден обаче, ресурсът ще бъде подкрепен още по-сериозно с легла. Засега обаче такава опасност няма, стана ясно от думите на здравния министър.

Костадин Ангелов: Очертава се намаляване на новозаболелите в България с 9,8%, сравнено с предходните две седмици.

През месец май са били 10%. В момента в България общият брой на заразените е 12 159, 823 от тях са в лечебни заведения. Заразените медици са 712. Нова тенденция е и че все повече млади хора се заразяват

Доц. Ангел Кунчев главен държавен инспектор: Промени се това, че се предава по- лесно постепенно се намали възрастта, но не мога да ви представя все още нови европейски данни в момента.

Здравният министър увери, че ситуацията в старческите домове в Русе и Варна е под контрол и най-вероятната причина за разпространението на заразата е контактът с близки.

Костадин Ангелов: Там, където имаме положителни проби за домуващите в някой от техните семейства също има положителни проби и оттук си изваждаме извод, че е възможно да има комуникация между домуващите и техните близки.

Министърът е уведомен и за огнище в Добруджа. Той коментира и евентуалната забрана на наргилетата.

Костадин Ангелов: Би било медицински нецелесъобразно да позволим на хората да стоят в заведението и да махнем наргилетата, а те да стоят и да говорят там два три часа. Хората, които пушат наргиле са над 18 години, това са разумни хора които гласуват на парламентарни избори

Здравният министър посъветва и протестиращите да спазват правилата за безопасност, защото струпването на много хора на едно място е рисково.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протестиращи блокираха АМ "Марица" при Свиленград, образуваха се колони от автомобили
Протестиращи блокираха АМ "Марица" при Свиленград, образуваха се колони от автомобили
Събират подписка срещу протеста и блокадите на кръстовища в София
Събират подписка срещу протеста и блокадите на кръстовища в София