НОВИНИ

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:58, 02.05.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
юли отпада роумингът страните западните балкани
Слушай новината

Роумингът между страните от Западните Балкани ще бъде премахнат на 1 юли, което означава, че гражданите и бизнесът в региона ще имат повече пари в бюджета, заяви генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу.

Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и Босна и Херцеговина ще започнат да прилагат споразумението от Втората дигитална среща на върха през 2019 г. на 1 юли, което предоставя на гражданите по-евтин роуминг за телефонни разговори, SMS съобщения и използване на интернет.

Първата фаза от изпълнението на споразумението започна през 2019 г., когато цената на роуминга беше намалена с 80 процента, докато втората фаза, т.е. пълното премахване на роуминга, е обявена за 1 юли тази година.

Европейският съюз настоява за премахване на роуминга в телекомуникационните тарифи за страните от Западните Балкани като форма за улесняване на комуникацията на гражданите.

„Гражданите ще имат малко повече пари в джобовете си, тези, които биха били похарчени, ако плащат тези сметки в региона поради роуминг тарифите. Второ, мисля, че е важно да се подчертае, че не само се е увеличил броят на хората, които използват интернет, но по време на пандемия осъзнахме, че времето, което хората прекарват в интернет, се е увеличило, което също придава известна тежест", каза Брегу пред Радио Свободна Европа.

Беше отбелязано, че младите хора в региона вярват, че облекчаването на роуминга е полезно, както и свободата на движение, поради което това ще бъде чудесно послание и за тях. Като се има предвид, че пандемията е засегнала икономическото развитие на страните, Съветът за регионално сътрудничество изчислява, че по-доброто сътрудничество между тях може да доведе до значителни икономии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефани и Габриела Стоеви са европейски шампионки по бадминтон
Стефани и Габриела Стоеви са европейски шампионки по бадминтон
На Великден в Банско играят ломада от 1910 година
На Великден в Банско играят ломада от 1910 година