НОВИНИ

На 1 юли се отварят сухопътните граници на Гърция с Албания и Северна Македония

юли отварят сухопътните граници гърция албания северна македония
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:53, 12.06.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Гърция реши да отвори сухопътните си граници с Албания, Северна Македония и Турция не на 15 юни, както беше съобщено предварително, а на 1 юли.

Рестрикциите ще бъдат премахнати, ако епидемиологичната обстановка го позволява, заяви министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис по време на днешната пресконференция в навечерието на туристическия сезон.

От 15 юни ще бъде отворена границата с България.

От 15 до 30 юни ще бъдат разрешени полети от Северна Македония и Албания, но само с конкретна служебна цел, а не за туризъм и само до летището в Атина. Не е разрешено кацането на самолети от Скопие и Тирана на летището в Солун, съобщава МИА.

Пристигащите в Гърция след 1 юли туристи трябва имат попълнен формуляр (Passenger Load factor), съдържащ данни за контактите на лицето в Гърция. На случаен принцип ще се правят тестове за коронавирус, а при положителни случаи гостите ще бъдат настанени за 14 дни в така наречените карантинни хотели.

От 15 юни стартира първата фаза от отварянето на гръцкия туризъм, но само за гости от определени държави и само с полети до летищата в Атина и Солун. От 1 юли се предвижда да паднат всички забрани и да бъдат отворени за достъп всички летища в страната.

От 1 юли ще бъдат отворени и 7 гранични пункта, а от шест пристанища ще бъде позволен достъпът на туристи, пристигнали с кораб в Гърция.

Страната е осигурила 11 специални капсули за превоз на заразени с COVID-19 пътници със самолет, хеликоптер или кораб, ако това се наложи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излезе решението за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 юни
Излезе решението за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 юни
ТИР почти отнесе полицейски автомобил на АМ "Хемус" (Видео)
ТИР почти отнесе полицейски автомобил на АМ "Хемус" (Видео)