НОВИНИ

На фона на заплахите от вето от Унгария: Шарл Мишел с призив към европейските лидери

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:12, 13.12.2023
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Шарл Мишел
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова лидерите на държавите от ЕС да изпълнят ангажиментите си към Киев. Призивът му идва на фона на заплахите от вето от страна на Унгария за финансовата помощ за Украйна , както и за начало на преговори за членство в ЕС.

“Трябва да изпълним ангажиментите си по отношение на Украйна и да продължим да бъдем надежден и силен партньор.

Трябва да предоставим на Украйна продължителна и устойчива политическа, финансова и военна подкрепа и по-специално да постигнем споразумение за предоставяне на 50 милиарда евро за нейната дългосрочна стабилност.

Трябва също така да се съгласим да започнем преговори за присъединяване с Украйна, като по този начин ѝ дадем необходимия сигнал и я доближим още повече до нашето европейско семейство”, пише Мишел в писмото си покана до лидерите на страните от ЕС преди срещата на върха утре и в петък в Брюксел.

Унгария заплашва да наложи вето както на финансовата помощ за Украйна, така на започването на преговори за членство на Киев. Унгарският премиер Виктор Орбан се опитва да изтъргува подкрепата си срещу размразяване на фондовете за страната му, които бяха замразени заради проблемите с върховенството на закона.

  • Орбан е против начало на преговори с Украйна за членство в ЕС

Темата за финансовата помощ за Украйна и започването на преговори за членство с Украйна, Молдова и Черна гора са в дневния ред на страната на върха в Брюксел.

Евролидерите трябва да преразглеждат и многогодишната финансова рамка, за да бъдат осигурени необходимите финанси средства да Украйна.

ЕК предлага за Киев да бъдат осигурени 33 милиарда евро под формата на заеми и 17 милиарда евро безвъзмездни средства до 2027 година. Унгария блокира предложението заради собствените си замразени фондове.

Европейските лидери ще обсъдят и развитието на събитията в Близкия изток.

“Трябва да призовем всички заложници да бъдат освободени и да се заемем с тревожната хуманитарна ситуация в Газа. Трябва да бъдем силни в подкрепата на правото на Израел да съществува и да се защитава срещу “Хамас”, както и в недвусмислената защита на международното право и международното хуманитарно право. Нашият по-широк размисъл ще включва работа за сигурност и стабилност в региона и перспективи за траен мир въз основа на решението за двете държави. Трябва също така да се справим с всички форми на омраза, антисемитизъм, нетолерантност, расизъм и ксенофобия, включително антимюсюлманска омраза”, пише в писмото си Шарл Мишел.

Според него предстои важен Европейски съвет.

“Сега е моментът за вземане на решения. Призовавам всички ви да дойдете, носейки духа на компромис, чувството за колективна отговорност и поставяйки на преден план интересите и ценностите на Съюза”, пише той.

Българският премиер Николай Денков също ще е в Брюксел за срещата на върха. Очаква се той и румънският му колега да поставят и темата за Шенген, въпреки че тя не е част от дневния ред на срещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое се раздели с бразилец
Берое се раздели с бразилец
Полицията разкри схема за данъчни престъпления в особено големи размери
Полицията разкри схема за данъчни престъпления в особено големи размери