НОВИНИ

На летния Никулден морето се отключва за рибарите

Църквата отбелязва днес пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
12:35, 09.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Бургас днес отбелязва летния Никулден. За пръв път празникът се чества в морския град на друга дата, освен на 6-и декември.

На 9-и май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец от балканските земи в италианския град Бари. А в Бургас опитаха да направят общоградски празник, подобен на този на 6-и декември.

Летният Никулден в Бургас започна с пресъздаването на автентичните ритуали „Пеперуга“ и „Герман“, с молба за дъжд и плодородие, но Свети Никола да пази от градушки. Още преди да ги има съвременните ракети за ледените късове чрез молби към светците семейството на 84-годишната Каля Андреева се е пазило от градушки.

"Това, което е, всичко сме го правили", разказва Каля Андреева.

"Ритуалът е много стар при нас - от 150 години. Той се прави по време на суша в селото. Вярвам, че има нещо магично в този обичай. В Летния театър го представихме два пъти, след 30 мин. заваля дъжд", казва Ивана Огнянова, ръководител на формация „Тронки“, с. Момина църква.

И понеже Никулден без риба не може, кулминацията на празника е на площад „Тройката“ в Бургас, където майстор-готвач Иван Звездев приготви вкусни морски ястия за всички.

"Рибена чорба, бистър рибен курбан и миди с булгур – старата рецепта на Черноморието. Преди хората да познават ориза, булгурът е замествал. Затова и до ден днешен пълненото агне почти в цялата страна е с булгур и по-рядко с ориз", казва Иван Звездев, майстор-готвач.

А безплатното раздаване на почти 5 хил. порции рибена чорба и миди изви огромни опашки по целия площад в Бургас.

"Търсим повече поводи за радост, повече поводи за усмивки, пък и бургазлии да се гордеят ,защото това е голямо богатство - да имаме двоен празник, освен на традиционната дата 6-ти декември, но и при летния Никулден на 9-и май. Първият опит е малко плах, но догодина очаквайте по-мощна и атрактивна програма", обеща Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

А поверието за рибарите е, че на летния Никулден морето се отключва за риболов до 6-и декември, когато символично се заключва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Москва се проведе традиционният военен парад за Деня на победата (СНИМКИ)
В Москва се проведе традиционният военен парад за Деня на победата (СНИМКИ)
Жълт код за проливни валежи - вижте къде
Жълт код за проливни валежи - вижте къде