НОВИНИ

Жълт код за проливни валежи - вижте къде

Придружени в много райони от гръмотевични бури, а на места и от градушки

bnt avatar logo
от БНТ
12:27, 09.05.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Жълт код за проливни валежи в западната половина от страната днес. В много райони ще бъдат придружени от гръмотевични бури, а на места и от градушки. От измерените в станциите сумарни количества най-съществени са в западните и централни части от Дунавската равнина – около 60 - 70 литра на кв. метър, което е близо до месечните валежни норми.

Ще продължи да вали и в следобедните часове, по-интензивно в западната половина от страната, където се очакват значителни количества, а в югозападните райони ще има и гръмотевична дейност. Максималните температури днес ще бъдат по-ниски, в сравнение с вчера, между 14° и 22°, в София около 16°, в източните райони в комбинация с умерен, временно силен вятър с посока от североизток.

Ще продължи да вали и през нощта, по-интензивно в югозападните райони. След полунощ от север-североизток валежите ще спират и там утре ще има повече слънчеви часове. В останалата част от страната ще преобладава облачно време, но ще вали главно в Южна България.

Максималните температури ще бъдат още по-ниски, между 13° и 20°, в София около 13°. Ще бъде и ветровито, с умерен след обяд в Югоизточна България и по Черноморието силен североизточен вятър.

И в планините ще е ветровито, с умерен в Родопите силен североизточен вятър и с валежи, като границата между дъжд и сняг ще е на около 1800 метра.

През почивните дни предстои затопляне. Ще бъде предимно слънчево, с вероятност за следобедни превалявания в неделя в планинските и североизточните райони от страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На летния Никулден морето се отключва за рибарите
На летния Никулден морето се отключва за рибарите
Спортни новини 09.05.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 09.05.2024 г., 12:20 ч.