НОВИНИ

Радев в навечерието на кампанията: По-малко черен пиар и повече идеи

Кампанията за избори за национален парламент да не заглушава дебата за бъдещето на Европа, каза президентът

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 09.05.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Обществото ни очаква съдържателен политически дебат - по-малко черен пиар и повече идеи за бъдещето на България. Всяка партия трябва да заяви как вижда това бъдеще, как ще направи България по-успешна и защо иска властта. Крайно време е дневният ред на партиите да се срещне с дневния ред на обществото. То очаква от партиите конкретни отговори как ще се решават наболелите проблеми. Това каза в навечерието на предизборната кампания за парламентарни и европейски избори президентът Румен Радев.

Той призова всички партии да положат системни усилия кампанията за избори за национален парламент да не заглушава и измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа.

Радев изрази очакване в предстоящата кампания за избори за Европейски парламент да се чуе съдържателен дебат за бъдещето на Европа.

Според него всеки, който претендира да представлява България в ЕП, трябва да заяви ясни позиции как ще допринася за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на българските национални интереси по отношение на мащабите и скоростта на преход към зелена икономика, както и на прекратяване на войната между Русия и Украйна.

Румен Радев заяви, че не може да се ангажира с конкретни срокове за приемането на страната ни в сухопътния Шенген. "Отварянето на България към Шенген по въздух и море колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти, защото натискът към Австрия беше изключително голям, но в момента този натиск намаля, защото се казва: "Ето, България вече е в Шенген". Ще продължаваме да работим", подчерта още президентът.

Заяви, че очаква сформиране на постоянно правителство след изборите, което да се ангажира много сериозно с Шенген. "Правилната политика е в спокойния, откровен и много открит дебат по тази тема, нямаме нужда от сблъсъци и изнервяне на обстановката", коментира Радев.

На въпрос дали ще наложи вето на Закона за хазарта той отговори: "Съвсем скоро ще видите моя указ, не казвам какъв".

"Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война, към хилядите българи, участвали в тази война, към хилядите дали живота си за победата над нацизма. Благодарение на тяхната саможертва се откри пътят към днешна мирна и обединена Европа. В Деня на Европа нека си пожелаем Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и допринася още по-ефективно за развитието на държавите членки. Очаквам ЕС да се ангажира по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията и на спазването на човешките права, на правовата държава в страните от Западните Балкани, които заявиха своите амбиции за присъединяване към Европейския съюз", каза още Румен Радев.

Вижте още в прякото включване на Милена Кирова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анчелоти: Случва се нещо магическо и не мога да намеря друго обяснение
Анчелоти: Случва се нещо магическо и не мога да намеря друго обяснение
Телефонна линия за сигнали за изборни нарушения е открита в МВР
Телефонна линия за сигнали за изборни нарушения е открита в МВР