НОВИНИ

Димитър Главчев призова за честна и прозрачна предизборна кампания

Димитър Главчев
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 09.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
Политика
Слушай новината

Да бъде честна и прозрачна предизборната кампания, да се намали градусът на напрежението. Това призова служебният премиер Димитър Главчев след церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция по случай Деня на Европа.

"На тези избори от изборните протоколи ще бъдат обработени 3 пъти повече числа, отколкото на предишните избори, а броят в РИК-овете е същият, което ще доведе до закъсняване на официалните резултати. Да няма спекулации, че нещо се прави на тъмно. Няма какво да се направи, определена е числеността на РИК-овете. Нека да не се нагнетява напрежението, че се бавят резултатите поради други практики. Каквото зависи от нас ще го направим", допълни Главчев и призова обществото за повече толерантност.

Подчерта, че подготовката за изборите се движи по график.

Срещата му с Румен Радев коментира така: "Много неща си говорихме с президента - и за вътре в държавата, и за международното положение".

Да видим какво правителство ще се формира, надявам се РСМ да продължи европейската си перспектива, ние повече отстъпки няма накъде да правим, позицията ни е общо европейска, така Димитър Главчев коментира резултатите от провелите се избори в Република Северна Македония.

"На нашите приятели от Северна Македония сигурно им е ясно, че ако не спазят изискванията за приемане на членство в Европейския съюз няма как да се получи", каза още Димитър Главчев.

Изрази очакване България до края на годината да бъде приета и в сухопътния Шенген. Главчев съобщи, че в най-скоро време ще бъде разширен пунктът на Малко Търново.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските борци започват битките за олимпийските квоти за Игрите в Париж
Българските борци започват битките за олимпийските квоти за Игрите в Париж
МВР няма данни за умишлен палеж на къщата на Иван Гешов
МВР няма данни за умишлен палеж на къщата на Иван Гешов