НОВИНИ

На матурите: С маска, на разстояние, а може и с ръкавици

матурите маска разстояние ръкавици
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 28.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Поради пандемията от коронвавирус, тази година датите за провеждане на матурите бяха променени и изместени от Министерството на образованието.

Така държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература ще се проведе след броени дни, на 1 юни, а вторият задължителен изпит по предмет по избор ще е на 3 юни.

На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците.

За учениците от професионалните гимназии, които са посочили вместо втори ДЗИ теоретичен изпит за придобиване на професионална квалификация, датата остава 5 юни.

Освен черен химикал, документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита, младежите сега трябва да носят задължително маска и по желание – ръкавици.

Училищата се готвят да посрещнат зрелостниците при спазване на противоепидемичните мерки. В по-големите училища са предвидени отделни входове, така че учениците да могат да стигнат навреме за изпита без струпвания.

Предвидено е разстоянието между учениците, които ще се явят на матури, да бъде 1,5 метра.

Няма нежелание или отказ на учители да бъдат квестори на предстоящите матури на завършващите средно образование, коментира пред БНР Ивайло Златанов, началник на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград.

Направени са разчети за по двама квестори на класна стая с достатъчен брой резерви, увери той.

"Не е по-различно от всяка година с тази добавка, че в крайна сметка се намираме в една извънредна обстановка и на фона на това, което правим всяка година като организация, трябваше да добавим и мерки, които да гарантират живота и здравето на нашите деца, на квесторите, на комисиите, които провеждат държавните зрелостни изпити по места", изтъкна Златанов.

Квесторите и членовете на изпитни комисии категорично ще получат допълнителното възнаграждение от 80 лева за дейността си по време на предстоящите матури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът: Маринела Арабаджиева – вкъщи, под домашен арест
Спецсъдът: Маринела Арабаджиева – вкъщи, под домашен арест
Народният театър отваря врати на две сцени от 10 юни
Народният театър отваря врати на две сцени от 10 юни