НОВИНИ

На първо четене: Въвежда се срочна служба в доброволния резерв

Николай Минков
от Николай Минков
10:52, 24.09.2020
Чете се за: 01:41 мин.
У нас
Снимка: Архив/ Деси Кулелиева

Със 103 гласа "за", 42 "въздържали се” и без нито един против парламентът прие на първо четене промените в Закона за резерва на въоръжените сили. С това се изчерпа дневния ред на Народното събрание и заседанието бе закрито.

Срочна служба в доброволния резерв предвиждат промени в Закона за резерва на въоръжените сили, който беше обсъден на първо четене в Народното събрание. Предложението дава възможност всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца.

Според готвените промени, на доброволните резервисти ще се осигури възнаграждение, здравно и социално осигуряване при изпълнение на договор за срочна служба в доброволния резерв. Те ще подписват договор и ще получат статут на срочна служба в доброволния резерв за срока на договора. Според вносителите от Министерския съвет, това ще доведе до повишаване на интереса и ангажираността на българските граждани към тяхната подготовката за защита на отечество.

С увеличаване броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили.

Промените ще дадат възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението на българските граждани в етапите на средното образование за придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

Дава се статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще способства за по-пълно изпълнение на функциите и задачите му, свързани с изпълнение на разпоредбите от ЗРВСРБ.

Създават се условия за повишаване на способностите за оповестяване, осигуряване и доставяне на запасни и техника-запас за военните формирования и.

Ще се увеличат възможностите на въоръжените сили за комплектуване на контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната с необходимите специалисти, изпълняващи договор за служба в доброволния резерв.

С увеличаване на годините за водене на отчет на запасните ще се подобрят мобилизационните способности на страната и ще се повиши готовността на въоръжените сили за защита на Отечеството чрез ефективно използване на тези български граждани, съобразно специфичната им подготовка.

Доброволните резервисти ще се използват по-ефективно за срока на договора, чрез въвеждане на изискване от 2 години до навършване на пределна възраст за прием на служба в доброволния резерв.

Работодателите ще имат възможност да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците.

"Не можем да подкрепим подобни промени, които всъщност смятаме, че няма да доведат до нищо. И по-скоро отново виждаме имитиране на дейност, опитваме се да решаваме натрупаните проблеми без да влизаме в дълбочина", каза Николай Цонков, БСП за България.

"Проблемът, най-сериозният, който възникна е попълването на военновременните формирования на Българската армия, тъй като запасняците станаха на възраст и започнаха да излизат от резерва и този законопроект, главната му идея, е да се запълни военновременния състав на нашите поделения, което това НС е гласувало", уточни Пламен Манушев от ГЕРБ.


"Всички неизкушени наблюдатели, а и статистиката показва, а и процесите свързани с конкурсите за военнослужещи показват нарастващ интерес към службата в армията и очевидно последните две години броят на постъпките превишава броя на напусналите", заяви Милен Михов от НФСБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маями Хийт е на един успех от финал в НБА
Маями Хийт е на един успех от финал в НБА
Франк Де Бур официално е новият селекционер на Нидерландия
Франк Де Бур официално е новият селекционер на Нидерландия