НОВИНИ

Новите мерки в София ще влязат в сила от събота, от понеделник - може и в цялата страна

новите мерки софия влязат сила събота понеделник цялата страна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 16.03.2021
13349
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

Конкретно решение за нови по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса в страната предстои да бъде взето. То ще бъде обявено от здравния министър Костадин Ангелов на редовния брифинг в четвъртък. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след среща в Министерството на здравеопазването.

В София и областта най-вероятно мерките ще влязат в сила от събота, от понеделник евентуално ще бъдат въведени в цялата страна. Според Кунчев минималният срок на мерките трябва да е поне две седмици, за да покажат ефект.

Предвижда се да бъдат затворени заведения, фитнеси, молове, училища, детски ясли и градини.

Да се ограничат различни прояви от обществения живот от всякакъв характер на открито и закрито, за да се овладее пика на епидемията, който се очаква в близките две -три седмици, допълни Кучев.

"Вълната засяга почти цяла България и моето лично мнение е, че назрява моментът и за национално решение", каза главният държавен инспектор.

По думите му освен София, мерките трябва да засягат и Софийска област.

Не се обсъжда по никакъв начин ограничаване на движението извън населените места, успокои обаче той. Цели се да се избегне струпването на хора.

В търговските вериги също ще се предприемат мерки.

На територията на София не се предвиждат маски на открито, но данните се следят денонощно и се реагира според ситуацията, допълни директорът на столичното РЗИ Данчо Пенчев.

По отношение на ваксинирането с "Астра Зенека" се изчаква общоевропейско решение и дотогава у нас няма да се използва тази ваксина.

Кунчев коментира и случаят с починалата жена от Благоевград, като каза, че се проучват още три - четири случая с тежки реакции, но се изчаква окончателното становище на Изпълнителната агенция по лекарства.

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев и директори на столичните болниците бяха на разговори при здравния министър.

Предлагат затваряне на молове, ресторанти, училища, детски градини и фитнеси в София

По думите на Йорданка Фандъкова ситуацията в града се е влошила и има ръст на децата, приети в болница с коронавирусна инфекция. Те са настанени предимно в болниците "Пирогов" и ИСУЛ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургас е с най-много новозаразени с COVID-19
Бургас е с най-много новозаразени с COVID-19
България и още 5 държави членки на ЕС искат справедливо разпределение на ваксините
България и още 5 държави членки на ЕС искат справедливо разпределение на ваксините