НОВИНИ

Набират се средства за ремонт на 170-годишен храм в с. Храбрино

bnt avatar logo
от БНТ
14:36, 09.04.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Дарителска акция за 170-годишна църква. В пловдивското село Храбрино набират средства за ремонт на храма "Свети Харлампий".

Местните жители се готвят да отбележат по специален начин юбилея на храма и се надяват дотогава да са събрали част от средствата, необходими за реконструкцията на стария покрив, който тече.

Храмът „Свети Харалампий" в село Храбрино е построен през 1852 г. Доказателство за това е мраморната плоча, вградена в основите. На нея е изобразен едноглав орел, много нетипичен за времената, в които българската православна църква е пряко подчинена на Цариградската патриаршия, чийто символ е двуглавият орел.

Този свободолюбив дух на местните се запазва през годините. Бавно и търпеливо те събират средства за изографисването на храма.

"Горе-долу църквата успява да остане по-здрава до момента, в който се размества тикления покрив, тези каменни тикли, и всъщност имаме просмуквания на влага, които си личат от северния край. Идват ветровете, което овлажнява стенописите горе и започва един процес на овлажняване, изсъхване, който води до миграция на соли. През самия зид, те се отлагат по стенописа", обяснява Стефан Стоянов.

При ремонта трябва да се запази автентичния тиклен покрив, който осигурява проветряване на стенописите вътре в храма.

"Това е свод, който е граден с камъни и хоросан, отгоре е поставена глина и слама, за да може да дишат стенописите. Върху него има дървена конструкция и отгоре тиклите. Трудно е да се намери майстор, но мисля че ще се получи", казва Таня Бобчева от църковно настоятелство при храм „Свети Харалампий", с.Храбрино.

Община Родопи вече е отпуснала 15 000 лева, но те са недостатъчни. Първото благотворително събитие, което организира църковното настоятелство, е голяма изложба с творби на популярни пловдивски автори.

"Нашето послание беше към младите хора - да покажем примера, затова че трябва да съхраняваме наследството си и сме много щастливи, че много млади хора закупиха картини с цел помощ за храма", казва Таня Бобчева от църковно настоятелство при храм „Свети Харалампий", с.Храбрино.

Вече има ангажирана фирма, която ще се заеме с реконструкцията. На следващ етап ще бъдат реставрирани и стенописите, част от които са покрити с плесен. Следващото благотворително събитие, което ще се проведе на 23 април в двора на църквата, е великденска работилница за деца.

Мариела Хубинова, Стоян Атанасов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Управителят на БНБ не трябва да е депутат, а банкер с богат международен опит
Нинова: Управителят на БНБ не трябва да е депутат, а банкер с богат международен опит
Томас Тухел: Не търсим виновни
Томас Тухел: Не търсим виновни