НОВИНИ

Начело на ЕС в пандемия: Приоритетите на Германия, Португалия и Словения

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 03.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света

От 1 юли Германия застана начело на ЕС заедно с Португалия и Словения. Какви са приоритетите на тройнотоевро председателство - в Сутрешния блок на БНТ гостуваха посланиците на трите европейски държави у нас.

Нашият девиз е "Заедно за възстановяване на Европа", съобщи Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Германия. По думите му, въпреки подготовката за европредседателството, пандемията е наложила фундаментална промяна в основните направления.

Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Германия: Как се измъкваме от този ужас, който ни налегна - суверенност и солидарност са двете думи, които обединяват Европа. Това означава да организираме силите си, своите икономики, отчети, така че и бизнесът, и хората да могат да излязат от тази криза.

Германските университети са отворени за българските студенти, подчерта още посланикът.

Посланикът на Португалия акцентира върху социалните мерки за справяне с последиците от пандемията.

Н.Пр. Елена Маргарида, Резенде де Алмейда Коутиньо, посланик на Португалия: Имаме пакет за възстановяване. Със сигурност се надяваме, че това е правилният инструмент европейските страни да напреднат заедно в справянето от пандемията. Имаме високи надежди и ще продължим доусъвършенстването и прилагането на тези инструменти и програми за целия континент. Португалия свързва стопанското със социалното възстановяване. Това е нашият приоритет.

Кризата с бежанците и подходите към решаването й коментира посланикът на Словения у нас.

Н. Пр. Анжей Франгеш, посланик на Словения: Словения е за общ подход спрямо бежанците. Уви, много страни се опитват да сторят максималното за справяне с проблема на собствена почва. Смятам, че трябва да направим всичко за опазване на външните ни граници. Надявам се да може да направим нещо за страните на мигрантите, за да се лишат те от мотивацията да ги напускат.

И още - приключен ли е спорният въпрос за пакета "Мобилност", вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славчо Марков, приближен до укриващия се Васил Божков, с белезници при акцията в София
Славчо Марков, приближен до укриващия се Васил Божков, с белезници при акцията в София
Лято в Пампорово. Преходи за малки и големи, много атракции
Лято в Пампорово. Преходи за малки и големи, много атракции