НОВИНИ

Национален музей „Васил Левски“ е носител на Наградата на Карлово за 2020 г.

национален музей bdquoвасил левскиldquo носител наградата карлово 2020
bnt avatar logo
от БНТ
10:19, 18.07.2020
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Национален музей „Васил Левски“ е носител на Наградата на Карлово за 2020 година. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи наградата на директора на музея Дора Чаушева на официална церемония, проведена в Лятното кино на града.

По традиция престижното отличие се връчва всяка година в навечерието на 18 юли – годишнина от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Наградата е статуетка „Златната Богиня“, изработена от скулптора Димитър Бакърджиев, и парична сума, осигурена от община Карлово.

Носителят се определя от комисия, назначена със заповед на кмета на общината и се присъжда на дейци от община Карлово, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града на Апостола. Тя е израз на почит и преклонение пред неговото дело.

Национален музей „Васил Левски“ е културна институция, пазител на историческата памет за най-великия българин и проводник на духовни ценности. Родната къща на Апостола е възстановена и превърната в музей през 1937 година. От 2007 година музеят е един от първите български обекти със „Знак за европейско наследство“ на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лийдс се завръща във Висшата лига
Лийдс се завръща във Висшата лига
Спас Гърневски: Правителството няма да падне
Спас Гърневски: Правителството няма да падне