НОВИНИ

Национален оперативен щаб, 8 ч: Няма потвърден случай на коронавирус у нас

Пробите на 47 лица във ВМА са отрицателни, отрицателни са и пробите на 15 лица в Националната референтна лаборатория

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
08:08, 29.02.2020 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Досега няма потвърден случай на коронавирус у нас. Това съобщи началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб тази сутрин.

50 души са под болнично наблюдение в страната. Пробите на 47 лица във ВМА са отрицателни, отрицателни са и пробите на 15 лица в Националната референтна лаборатория. Проведен е и международният контрол, като трите отрицателни проби са потвърдени в Националната референтна лаборатория и ВМА.

Ген. Мутафчийски отрече появила се информация за есемеси, изпратени до близки на пациенти под наблюдение, които да се изследват във ВМА.

До края на деня се очакват резултатите на поне 11 пациенти, сред тях двама международни шофьори, прекарали дълго време в Италия, както и други двама българи, вероятно били в контакт с един от първите италиански случаи.

Увеличават се случаите на заболели в Европа, но смъртността е по-малко от 2%.

Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: По съществуващата система на ЕС за ранно предупреждение получихме данни за двама наши сънародници, които са били контактни в един полет от Милано до Мюнхен, вероятно на един от първите италиански случаи и това ги прави малко по-рискови, макар, че оттогава са минали 9 дни. Ние вече намерихме техните координати, намерихме техните адреси, така че предстои днес те също да бъдат изследвани.

Бойко Христов - началник отдел "Управление на кризи"в МВнР: Препоръчваме да се избягват пътувания в Иран предвид създалата се ситуация. В случай на неотложна необходимост и решени пътувания, препоръчваме на българските граждани да се регистрират в посолството ни в Техеран, за да имаме контакт с тях. Също така следва да се информират за затварянето на граници със съседни държави и да отчитат тази опасност, че могат да не успеят да се върнат предвид нарушаване на транспортните връзки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус прегази и уби двама души на пътя Бургас - Созопол
Автобус прегази и уби двама души на пътя Бургас - Созопол
СЗО повиши максимално глобалния риск от разпространение на коронавируса
СЗО повиши максимално глобалния риск от разпространение на коронавируса