НОВИНИ

Националите с подиум тренировка преди Световната купа по спортна гимнастика във Варна

Целта пред българските състезатели са финали.

димитър димитров класира финала прескок световната купа спортна гимнастика кайро
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:23, 22.05.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските състезатели направиха добра подиум тренировка преди началото на Световната купа по спортна гимнастика, която започва утре в Двореца на културата и спорта във Варна. Входът за зрителите е свободен.

По програма в четвъртък са квалификациите на земя, кон с гривни и халки при мъжете, както и на прескок и на смесена успоредка при жените. В петък пресявките продължават с прескок, успоредка и висилка при мъжете и греда и земя при жените. Официалното откриване на състезанието е в събота в 13:15 часа.

Финалите в събота и в неделя са от 14:00 часа, и ще бъдат предавани НА ЖИВО по БНТ 2!

Според регламента на надпреварата всяка страна има право да участва с по двама състезатели на уред.

България ще бъде представена от Димитър Димитров (земя, прескок), Майкъл Дунев (земя), Йордан Александров (успоредка, висилка), Даниел Трифонов (кон с гривни, прескок, висилка), Божидар Златанов (успоредка, халки), Христос Маринов (халки), а извън класирането ще играят Теодор Трифонов, Раян Радков, Мартин Мишев.

При жените ще участват Валентина Георгиева и Виктория Венциславова (прескок, успоредка, греда), Калина Тенева и Никол Соколова (земя).

Целта пред българските състезатели са финали. Най-големи са очакванията към европейската вицешампионка на прескок Валентина Георгиева и към Йордан Александров, носител на сребърни медали на висилка и на успоредка от същия турнир през миналата година.

"Валентина Георгиева има шанс да влезе във финала на прескок на олимпийските игри в Париж. По-трудно ще бъде да спечели медал. Има гимнастички, които изпълняват прескоци с много по-високи оценки за трудност. Тя добави още 8 десети към тези прескоци, които изпълнява. Това не е малко и се надяваме да е достатъчно, може би малко няма да й достигне за най-призовото класиране", коментира Цветана Добрева, дългогодишен съдия по спортна гимнастика от най-високата категория, председател на Треньорската комисия жени към БФ Гимнастика и бивш преподавател на НСА "Васил Левски".

За отличията на Световната купа във Варна ще се борят над 130 състезатели от рекордните 37 държави, сред тях медалисти от европейски и световни първенства и олимпийски игри.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Иванов отпадна във втория кръг на световното първенство по джудо
Ивайло Иванов отпадна във втория кръг на световното първенство по джудо
Допълнителни 17 млн. лв. за обучение по защитени специалности и професии
Допълнителни 17 млн. лв. за обучение по защитени специалности и професии