НОВИНИ

Националките до 17 г. са на финал на квалификацията за Евроволей 2023 в Турция

националките финал квалификацията евроволей 2023 турция
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
16:34, 21.01.2023
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България по волейбол за жени под 17 години се класира на финал на европейската квалификация от зона BVA, която се провежда в Анкара (Турция).

Младите "лъвици" надиграха Гърция с 3:1 (19:25, 25:18, 25:23, 25:19) в първия полуфинал на надпреварата. Така те продължават напред, като във финалния спор ще срещнат пъбедителя от втория полуфинал, който противопоставя Турция и Румъния.

Двубоят за златото е на 22 януари от 19.00 часа.

Първенецът от турнира взима директна квота за Европейското първенство 2023 за жени U17. Шампионатът ще се проведе от 11 до 22 юли в Сърбия и Унгария.

Двубоят между България и Гърция бе четвърти поред в рамките на две седмици. Преди евроквалификацията двата тима изиграха три контроли, две от които бяха спечелени от младите ни националки. Сега те записаха и официален успех над гъркините, който ги класира на финал.

Нашите момичета имаха колебания само в първата част. Те бяха равностойни на съперничките до 15:15, след което Гърция се откъсна с 2 точки и поведе със 17:15. Минималната преднина се задържа, а след 20-та точка бе и увеличена, като съперничките спечелиха гейма.

Във втората част нашите се отърсиха от напрежението и показаха възможностите си. Те бяха по-добрият тим на полето, парираха всякакви усилия на гъркините за нещо повече и след успех в следващите три части спечелиха мача с крайното 3:1.

С най-голям актив за победата на България бе Вяра Парапунова със 17 точки ( 2 блока). Деница Ангелова добави 11 точки ( 2 аса, 4 блока).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул и Челси не оправдаха очакванията за дерби и не си отбелязаха гол на "Анфийлд"
Ливърпул и Челси не оправдаха очакванията за дерби и не си отбелязаха гол на "Анфийлд"
Пирин победи Ботев Враца в контролна среща
Пирин победи Ботев Враца в контролна среща