НОВИНИ

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи въвеждането на Паневропейския пенсионен продукт

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
15:23, 17.05.2022
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
националният съвет тристранно сътрудничество подкрепи въвеждането паневропейския пенсионен продукт
Слушай новината

Европейски пенсионни фондове да могат да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии и у нас - около това предложение на финансовия министър Асен Василев се обедини днес Националния съвет по тристранно сътрудничество. На практика това би позволило пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в ЕС към друга при преместване на човека.

Бащите и осиновителите да имат право на платен годишен отпуск от два месеца, докато детето им навърши 8 години. Това предложение е част от проекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от социалния министър Георги Гьоков. Срещу предложенията му за промени в Кодекса се обявиха от АИКБ. Според тях промените имат "сбъркана философия", биха довели до допълнителни задължения за работодателите и административна тежест.

В края на Тристранния съвет представители на бизнеса и синдикатите изразиха възмущението си, че с тях не е обсъждам пакетът от антикризисни мерки в частта, касаеща пенсиите. Финансовият министър Асен Василев заяви, че все още няма пълно единодушие в коалицията относно пакета от антикризисни мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво обсъдиха на Тристранния съвет?
Какво обсъдиха на Тристранния съвет?
Изабелла Шиникова започна с победа в квалификациите на Ролан Гарос
Изабелла Шиникова започна с победа в квалификациите на Ролан Гарос