НОВИНИ

Над 120 руски ракети са изстреляни срещу Украйна тази сутрин

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:46, 29.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Над 120 руски ракети са изстреляни срещу Украйна тази сутрин. Това е най-масираната атака в страната от седмици. В цяла Украйна е обявена въздушна тревога.

Денят в Киев започна със сирени за въздушна тревога. Серия от експлозии отекват над града. Част от тях - от свалени от украинските ПВО системи руски ракети. Други от поразени мишени - жилищна сграда в центъра на града и няколко автомобила.

Сред ранените има и деца - 14-годишно момиче е откарано в болница в тежко състояние. Кметът на украинската столица Виталий Кличко призова гражданите да заредят телефоните си, да се запасят с питейна вода и да потърсят убежище.

"Противовъздушната отбрана е успяла да свали 16 ракети, насочени към Киев. Но няколко са успели да поразят различни части на града ни. Двама души са спасени след като жилищна сграда е била ударена. Лекарски екип на място им оказва помощ. Продължава издирването на още оцелели", заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Общо над 120 руски ракети са изстреляни срещу Украйна тази сутрин. Най-масираната руска атака от седмици беше предшествана от интервю на руския първи дипломат Сергей Лавров, който заяви, че сред основните цели на Русия в момента е да попречи на доставките на оръжия от Запада да достигнат до Киев. Пред руския Първи канал той изрази увереност, че страната му ще бъде крайния победител във войната.

"Нашето постоянство, търпение и целеустременост ще ни помогнат да постигнем целите си", допълни руският външен министър Сергей Лавров.

Според него Москва остава отворена за преговори, но Киев все още не е дал сигнал, че иска да започне разговoри.

"Никога не сме отказвали предложенията да се намери решение по дипломатичен път. Но имаме условия за започване на преговори, които са добре известни. Неизменна част от тях е да бъдат признати четирите територии, които бяха присъединени към Руската федерация", каза още Сергей Лавров.

На фона на заявките за преговори за мир Русия порази и други украински градове днес. От Черно море са изстреляни най-малко 20 ракети в посока Одеса. Удари са нанесени и в Лвов, където 90% от града е без ток. Обстрелвани са още Житомир, Николаев и Херсон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Физически проблеми попречиха на Шиникова в първата среща на България на United Cup
Физически проблеми попречиха на Шиникова в първата среща на България на United Cup
73 са новите случаи на коронавирус
73 са новите случаи на коронавирус