НОВИНИ

Над 200 арестувани на пропалестински протест в Калифорнийския университет

Студентските демонстрации в САЩ продължват

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:08, 03.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Отново хаос и арести в кампуси на американски университети заради про-палестински демонстрации. Вълната от протести вече обхвана и всичши учебни заведения в Париж и в Сидни. Американският президент Джо Байдън наруши мълчанието си и коментира студентското недоволство. Байдън се опита да запази крехък баланс като осъди антисемитизма и защити правото на протест.

Жесток сблъсък между демонстранти и полиция в имаше в университета в Портланд.

През целия ден се покачваше напрежението между демонстрантите и органите на реда и в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Призори полицаи с каски нахлуха в протестния палатков лагер. Арестувани са 210 души. Други стотици са задържани в университети в други части на Съединените щати. Американският президент Джо Байдън излезе със специално изявление.

"Несъгласието е от съществено значение за демокрацията. Но несъгласието никога не трябва да води до безредици или до отричане на правата на другите, така че студентите да могат да завършат семестъра и образованието си. Съществува право на протест, но не и право да се предизвиква хаос. Хората имат право да получат образование, право да получат диплома, право да се разхождат из кампуса безопасно, без да се страхуват от нападение", каза той.

Вече две седмици продължават демонстрациите с искане американските институции да спрат да работят с компании, които подкрепят войната в Газа и да бъде прекъснато израелското финансиране за американските университети. Протестите предизвикаха разделение в Демократическата партия - 57 конгресмени демократи поискаха Джо Байдън да спре помощта за Израел, за да възпрепятства започването на военна операция в южния град Рафа в ивицата Газа.

"Президентът е хванат между два различни светогледа - от едната страна е ядрото на гласоподавателите на Демократическата партия, които гледат на случващото се в Газа като на хуманитарна криза, а другите разсъждават геополитически и искат подкрепа за съюзниците ни. Много е трудно да играеш и за двете страни. Няма решение, което да му осигури победа, ще трябва да избере една от двете страни", коментира Надя Браун - професор в университета "Джорджтаун".

А републиканците използват протестите, за да представят демократите като антисемити.

"Обръщам се към всеки ректор - премахнете лагерите, незабавно се справете с радикалите и върнете кампусите на всички нормални студенти, които искат безопасно място да учат. Погледнето видеозаписите с разярените лунатици и симпатизанти на Хамас - откъде се появиха тези хора?! Аз не познавам такива хора, откъде дойдоха тези", попита Доналд Тръмп - кандидат за президент на Републиканската партия.

"Републиканската партия е повече произраелска. Със сигурност и там има антисемити, антиизраелски настроени хора, но те не са ядрото на партията. Подозирам, че този сблъсък ще продължи и постепенно Републиканската партия ще се позиционира като тази, която подкрепя Израел", посочи Даниел Плетка - анализатор.

За да не изгуби вота на младите, президентската администрация предприе серия от мерки за облекчаване на студентските заеми, намаляване на наказанията за марихуана и осъди новата забрана за аборти, която влезе в сила във Флорида в сряда.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 паркоместа ще отнеме реорганизацията на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша" в София
50 паркоместа ще отнеме реорганизацията на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша" в София
Панатинайкос сломи Макаби Тел Авив и върна серията в Атина за пети решителен мач
Панатинайкос сломи Макаби Тел Авив и върна серията в Атина за пети решителен мач