НОВИНИ

Над 300 зрелостници от Украйна положиха матура във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
22:37, 21.06.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

312 зрелостници от Украйна се явиха на външното независимо оценяване във Варна. За матурата дойдоха единайсетокласници от различни градове по Северното Черноморие и от Румъния.

Изпитите се проведоха в Департамента за повишаване квалификацията на учителите и бяха организирани от Украинския дом във Варна. Ученици от Варна, Обзор и Балчик се събраха за последната сесия тази година.

Богдан Гурин е дошъл от Балчик с баща си.

"За мен това е много важен изпит, защото ще мога да постъпя в университета, който съм си избрал, ще ми даде нови възможности. Бих искал да уча в България, психология във Варненския свободен университет, а ако войната завърши скоро и се върна в Украйна, ще уча дистанционно", казва той.

На избраните компютри е инсталирана програма, която дава достъп само до изпитните въпроси. Доброволци от Украинския дом във Варна организират всичко за изпита.

"Той е по няколко предмета – по език, по история, по английски, по математика, основни предмети и които са избираеми, основните са математика и език, то е ясно, и зависи в какъв университет искат да постъпят. Приемаме за изпитите не само от България, идват и от Румъния, защото там нямат центрове", обясни Владимир Волков, Украински дом - Варна.

За Богдан подготовката, макар дистанционна, не е била трудна.

"За изпита се готвих сам вкъщи, попълвах различни тестове, решавах задачи. В момента ние живеем в Балчик. Сега ще опитам и ще разбера как съм се справил".

"Синът ми се подготви сам, учи онлайн в украинското си училище, мисля, че ще представи добре. Всички се надяваме", каза и баща му Дмитро Гурин.

Семейството на Богдан е в България от година и половина, той и сестра му ходят на училище в Балчик.

"България и Украйна много си приличат, така че се чувстваме комфортно тук".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йошко Гвардиол е претърпял операция на слабините
Йошко Гвардиол е претърпял операция на слабините
Президентът на Сепси: Уверени сме, че можем да отстраним ЦСКА
Президентът на Сепси: Уверени сме, че можем да отстраним ЦСКА