НОВИНИ

С процедурни хватки бе провалено изслушването на правосъдния министър в правната комисия

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:24, 21.06.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Спорове в правната комисия заради дневния ред блокираха изслушването на правосъдния министър за избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор.

Депутатите трябваше да обсъдят днес и осемте законопроекта за промени в Наказателния кодекс относно наказанията при пътни произшествия и нарушения на Закона за движение по пътищата, както и за борбата с миграцията.

До изслушване на правосъдния министър по темата с назначаването на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор така и не се стигна. С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" дневният ред не беше приет.

"Това е изключително неучтива ситуация, която меко казано преминава границата на етиката. Сякаш не толкова, че не искаме министъра, а не искаме да чуем какво иска да ни каже министърът", коментира Гроздан Караджов от ИТН.

С чувство за хумор Атанас Славов припомни, че той е министър на правосъдието в парламентарна република и трябва да се отзовава винаги, когато е повикан от депутатите.

"Не ме жалете. Това ми е работата", каза той.

Снимки: БГНЕС, БНТ

От ГЕРБ-СДС поискаха точката за изслушване на министъра, внесена по предложение на ПП-ДБ да отпадне и работата да се фокусира върху промените в Наказателния кодекс. Депутатите прегласуваха дневния ред, той отново не беше приет и така заседанието се провали. Според ГЕРБ-СДС министърът трябва да бъде изслушан, след като е минало заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет. Освен това Славов щял да бъде изслушан и в пленарната зала.

"Считам, че не е роля на политиците да коментират законосъобразност или целесъобразност при избор на орган на независимата съдебна система. Смятам, че са спазени правилата. За мен това е намеса в друга власт. Абсолютно независима. Всички решения, които следва да се коментират следва да се коментират във ВСС", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Прокурорската колегия предлага ВСС да открие процедура по избор на главен прокурор

Пред медиите Атанас Славов заяви, че утре Пленумът на ВСС трябва да прецени дали да обсъди избора на изпълняващия функциите главен прокурор. Той изрази надежда членовете на съвета да се произнесат по взетото решение от Прокурорската колегия. Според Славов легитимният орган, който трябва да избере изпълняващ функциите главен прокурор е Пленумът, а не колегията.

"Пленумът ако счете, че той е легитимният орган, следва да проведе процедурата и да вземе решението. Ако имаме некомпетентен орган, взел решение, то е нищожно", коментира правосъдният министър.

Според Славов в момента няма основание да се стартира процедура за избор на нов главен прокурор при положение, че е заявен ангажимент за конституционна реформа, която засяга и фигурата на обвинител номер едно.

"Нито мисля, че този орган има достатъчна легитимност оттук нататък да извършва такива важни назначения. Бих призовал за институционален аскетизъм, когато няма достатъчно доверие и легитимност."

Славов заяви, че се очаква до две седмици да има внесен проект в НС за изменение на Конституцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниела Дашева е назначена за заместник-министър на младежта и спорта
Даниела Дашева е назначена за заместник-министър на младежта и спорта
Жозе Моуриньо отнесе наказание от 4 мача от УЕФА заради поведението си след финала в Лига Европа
Жозе Моуриньо отнесе наказание от 4 мача от УЕФА заради поведението си след финала в Лига Европа