НОВИНИ

Над 410 млрд. долара са нужни за възстановяването на Украйна след войната

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:14, 21.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

ЕС, Великобритания и Съединените щати обявиха предоставянето на нова помощ за милиарди за Украйна. В Лондон се провежда двудневна донорска конференция, в рамките на която повече от хиляда представители на над 60 държави обсъждат мерки за възстановяването на страната.

В конференцията с видеовръзка се включи и украинският президент Володимир Зеленски, който заяви, че е необходимо да се премине "от споразумение към реални проекти". Западните съюзници обещаха да принудят Русия да плати за инвазията си в Украйна и обявиха нова финансова подкрепа за възстановяването на щетите от войната.

По оценки на Световната банка Украйна спешно се нуждае от 14 милиарда долара, а за цялостното ѝ възстановяване са необходими общо 411 милиарда долара.

При откриването на донорската конференция в Лондон домакинът Риши Сунак съобщи, че страната му ще предостави гаранции за заеми в размер на 3 милиарда долара в продължение на три години. И обяви нов механизъм за привличане на инвеститори за проекти в Украйна, още докато се води войната - застраховка за военни рискове.

"Ясно е, че Русия трябва да плати за разрушенията, които причини. Работим със съюзниците, за да проучим законовите пътища за използването на руски активи", заяви Сунак.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС носи "специална отговорност към Украйна в дългосрочен план" и потвърди финансова подкрепа в размер на 55 милиарда долара до 2027 г.

"Искаме да отговорим на украинските реформи с европейски инвестиции", посочи фон дер Лайен.

САЩ обявиха допълнителна помощ от 1,3 милиарда долара за украинската икономика, в допълнение на вече предоставените над 20 милиарда долара. Голяма част от средствата са за енергийната система, железниците, пристанищата и друга жизненоважна инфраструктура.

"Докато Русия продължава да руши, ние сме тук, за да помогнем на Украйна. Да възстанови живота, страната, бъдещето си", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Германия и Франция също отпускат средства, като Париж представи и застрахователен механизъм по риска "война".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Моуриньо отнесе наказание от 4 мача от УЕФА заради поведението си след финала в Лига Европа
Жозе Моуриньо отнесе наказание от 4 мача от УЕФА заради поведението си след финала в Лига Европа
Етър взе бивш съотборник на Мбапе, който мина и през Арда
Етър взе бивш съотборник на Мбапе, който мина и през Арда