НОВИНИ

Избраха членовете на парламентарната комисия по външна политика, Бойко Борисов влиза в състава ѝ

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:21, 21.06.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стана член на парламентарната комисия по външна политика. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и част от тези от ПП-ДБ.

Изборът на лидера на ГЕРБ за член на външна комисия породи напрежение и доведе до размяна на реплики. В същото време Бойко Борисов обяви, че неговата група и тези на останалите партии, освен ПП-ДБ, ще ръководят парламентарните комисии, с цел контрол на правителството.

В началото на дебатите в пленарната зала от "Възраждане" обявиха, че няма да участват в гласуването, както направиха и при избора на Делян Пеевски за член на комисията по конституционни въпроси.

"Няма да взимаме отношение като сега, когато в комисия по външна политика се предлага член да бъде Бойко Борисов. Законно, напълно обосновано е, има пълно право да влезе в тази комисия, така както Пеевски може да определя дневния ред на комисия по конституционни въпроси, така е напълно обосновано Борисов да определя дневния ред на външната ни политика в парламента", заяви Цончо Ганев, заместник-председател на "Възраждане".

От ПП-ДБ им припомниха, че като не гласуваха "Възраждане" де факто подкрепиха влизането на Пеевски в конституционната комисия.

"Когато трябваха 30 гласа всъщност, за да не се случи този акт, вашите 37 бяха извадени и вие услужихте услужливо. Сега сте борци и ще спирате Борисов във външна комисия. Не се срамувайте, че помогнахте на г-н Пеевски да влезе в конституционна комисия", каза Настимир Ананиев, депутат от ПГ на "ПП-ДБ".

Независимият Радостин Василев атакува лично Борисов.

"Миналата седмица, колеги, когато имаше комисия по имунитетите, г-н Борисов го нямаше тука, но за комисия по външни работи е пристигнал, за да бъде избран. Най-вероятно ще отговаря за двустранните отношения с република Испания, то даже не е република. С испанските отношения. Миналата седмица се бяхте скрил като Зайко Байко. Излезте и ми направете реплика на изказването - защо искате да сте в тая комисия и за какво точно ще отговаряте", заяви Радостин Василев.

Реакцията на Борисов не закъсня.

"Той иска да ми привлече вниманието, защото е незначителен. Две години нас ни няма в управлението и отново този Зайко Байко, който е страшно опасен вълк. Той всява такъв страх, че просто се разтреперваме, като направи партия като Гешев и се яви на избори и на изборите ще го последва същата съдба, която я последваха всички други партии", заяви Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

Иван Гешев: Борисов влезе в политиката на гърба на Живков и на царя, затова си мисли, че всички други са като него

След като повече от месец парламентарните комисии работят без ръководства днес стана ясно, че ГЕРБ е договорила разпределението на ръководството. Ще ги председателстват всички партии извън ПП-ДБ, за да има контрол върху изпълнителната власт.

"Ще върнем всичко в парламента. Те избраха министри, заместник-министри, сменят агенции, сменят всичко, не ни питат, ако искат да питат, тяхна работа, след 8 месеца ще е обратното", заяви Борисов.

ГЕРБ са поели ангажимент към ПП-ДБ единствено за Кирил Петков, който ще ръководи комисията по европейските въпроси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежението в Косово: Прищина с обвинения за незаконни нарколаборатории
Напрежението в Косово: Прищина с обвинения за незаконни нарколаборатории
Виктория Томова отпадна в първия кръг в Бирмингам
Виктория Томова отпадна в първия кръг в Бирмингам