НОВИНИ

Военният министър: Решението за втори пакет помощ за Украйна ще е факт съвсем скоро

Александър Марков
от Александър Марков
16:59, 21.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Вторият пакет военна помощ, който страната ни ще предостави на Украйна, ще бъде сходен по обем с първия, изпратен след решението на НС на 9 декември миналата година.

Това обясни военният министър Тодор Тагарев, който заедно с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел беше изслушан на закрито заседание на комисиите по отбрана и външна политика. Тагарев посочи, че решението на МС, с което тази помощ трябва да стане факт, ще бъде гласувано съвсем скоро.

Тагарев потвърди и новината, че страната ни ще се присъедини към инициативата на ЕС за предоставяне на 1 милион 155-милиметрови снаряди на Украйна. Всичко това идва на фона на новината, че министър-председателят Николай Денков, а не президентът Румен Радев, ще води делегацията на България на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Правителството реши да промени една почти 15-годишна традиция - президентът, а не премиерът да води делегацията на страната на Срещите на върха на НАТО.

Аргументът на кабинета е, че в средата на юли във Вилнюс ще се обсъждат въпросите за продължаващата политическа и практическа подкрепа за Украйна, които са приоритет на изпълнителната власт и в компетенциите на ресорните министри.

Ангажиментите засягат пряко управлението на държавната политика в областта на външната политика и международните отношения и в областта на отбраната, посочват от кабинета.

"Аргументите са конституционното устройство на Република България. Там има член 105, прочетете какво пише член 105 и е ясно", каза военният министър Тодор Тагарев.

Според тази алинея Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната, осъществява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководството на администрацията и Въоръжените сили.

"Мисля, че няма място дори за напрежение. Става въпрос за това, че България има свое редовно правителство, тя е парламентарна република и тя иска просто да заяви своята позиция ясно", коментира Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Военният министър Тагарев обяви, че ще се срещне с президента, когато бъде поканен. И потвърди, че страната ни ще предостави втори транш помощ за Украйна.

Сравнима по обем и по видове с първия пакет, по това решение. Някои неща се повтарят, има някои нови неща, но като обем е горе-долу същото. Нали Вие разбирате, че вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но да кажем 30-, 40- и повече годишни?"

Тагарев обясни, че не се дискутира предоставянето на основни бойни платформи. Потвърди и новината, че ще се присъединим към инициативата на ЕС за предоставяне на 1 милион боеприпаси по натовски стандарт на Киев, което дава възможност за европейски инвестиции в производството на такива снаряди у нас. Той не разбирал думите на президента, че е против това.

"Аз си признах вече, че не разбирам много логиката на тази теза, тъй като в случая става въпрос за инвестиции и европейски средства в разширяване на капацитета на нашата отбранителна индустрия. Стига да не сме изпуснали възможността, тъй като комисарят Тиери Бретон дойде първо в България, но след това обиколи и други страни, но ние казвахме: "Не, не искаме". Никой не ни чака, динамиката е изключителна в тази сфера", посочи министърът.

Възможностите са ВМЗ-Сопот да получи пари, с които да разшири производството на 155-милиметрови снаряди.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Тадич специално пред БНТ: За кризата между Белград и Прищина
Борис Тадич специално пред БНТ: За кризата между Белград и Прищина
ЕС постигна съгласие по 11-и пакет санкции срещу Русия
ЕС постигна съгласие по 11-и пакет санкции срещу Русия