НОВИНИ

Техническа грешка е довела до разлива на дизелово гориво в река Дунав

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:00, 21.06.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Балкани
Слушай новината

Български кораб предизвика петролен разлив в Дунав край Нови Сад. Близо 35 тона дизелово гориво се разляха в сръбския участък на реката от кораба "Джумбо 3", плаващ под български флаг. Капитанът на кораба Цветомир Лаков е арестуван за 48 часа. Скоростта на течението на реката предотврати екологична катастрофа, съобщават сръбските медии.

Български кораб предизвика разлив на 35 тона дизелово гориво в Дунав

Разливът е станал край град Челарево, област Войводина, когато през нощта става техническа повреда в помпите на кораба.

"Помпите започват да работят повече отколкото трябва и изхвърлят гориво зад борда. В това време екипажът почива, тъй като работят по 12 часа поради липса на втори капитан, изтича горивото в Дунав. На другата сутрин, след като екипажът става, вижда аварията и незабавно уведомяваме сръбските официални власти", заяви Веселин Рубчев,управител на фирмата-собственик на кораба.

Петното се движи между брега и основното течение на Дунав. Изградена е защитна дига край белградския квартал Батайница. Плуването на брега на Нови Сад е забранено. Качеството на питейната вода там не е застрашено. Властите започнаха отстраняване на повърхностния филм от нефт, а първите анализи на водата, взета край Сремска Каменица, показват минимално количество минерални масла. Не се съобщава за измряла риба. Започнало е разследване, като се предполага, че става въпрос за човешка и техническа грешка.

"Корабът е поставен под арест, капитанът също е поставен под арест. Доколкото знам от сръбската страна няма сериозни щети по реката и околната среда. Петното се е вмъкнало между главното течение на Дунав и брега и без да влиза в главното течение", заяви Веселин Рубчев.

Възможно ли все пак замърсяване на Дунав в българския участък след разлива край Нови Сад? От Басейнова дирекция-Плевен съобщават, че до момента няма такова замърсяване.

В съобщението се казва още, че ситуацията се следи, включително и чрез системата за ранно предупреждение за аварийни замърсявания на Дунав, в която участват държавите от международния басейн на реката.

Вече е монтирана "защитна плаваща завеса" при разлива, която да ограничи нефтеното петно. Следва отделянето му от водата и неговото обезвреждане.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В задоволително състояние са мигрантите, преминали през болницата в Сливен
В задоволително състояние са мигрантите, преминали през болницата в Сливен
Илиана Иванова и Даниел Лорер са кандидатите за български еврокомисар (ОБОБЩЕНИЕ)
Илиана Иванова и Даниел Лорер са кандидатите за български еврокомисар (ОБОБЩЕНИЕ)