НОВИНИ

Илиана Иванова и Даниел Лорер са кандидатите за български еврокомисар (ОБОБЩЕНИЕ)

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:55, 21.06.2023 (обновена)
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Слушай новината

Предложенията за български еврокомисар: Илиана Иванова - от ГЕРБ-СДС и Даниел Лорер - от ПП-ДБ. Това са двете номинации на България за наследник на Мария Габриел, която е външен министър, а след 8 месеца следва да бъде и ротационен премиер.

Повод ли е това за напрежение във властта - вижте във включването на Милена Кирова.

Коя е Илиана Иванова - номинирана от ГЕРБ за еврокомисар

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че позицията на еврокомисар се полага на партията-победител от изборите у нас и изтъкна, че "Продължаваме Промяната" дори нямат европейско партийно семейство.

Градивно напрежение винаги има между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но най-важното е страната да има представител на масата на Еврокомисията, смята другият кандидат Даниел Лорер. Той не се притеснява от конкурент жена за поста на еврокомисар.

Номинацията на ГЕРБ-СДС за еврокомисар съобщи Бойко Борисов.

"Ние днес взехме решение за Илияна Иванова - много познато лице в Брюксел, много компетентна. Имахме още няколко кандидата - достойни, но партията застана зад Илияна Иванова", Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ.

Евродепутат от 2009 до 2012 и член Европейската сметна палата от 2013 Илиана Иванова благодари на ГЕРБ и Бойко Борисов във Фейсбук като написа:

Илиана Иванова: Изпълнявала съм задълженията си с професионализъм и интегритет и така ще продължа занапред

"Винаги съм изпълнявала задълженията си с професионализъм и интегритет, представлявайки страната ни в Европа през последните 14 години. Ще продължа да го правя във всяка моя бъдеща роля. Благодарна съм за доверието от страна на ГЕРБ и Бойко Борисов да предложат моята кандидатура за български еврокомисар. Винаги съм изпълнявала задълженията си с професионализъм и интегритет, представлявайки страната ни в Европа през последните 14 години. Ще продължа да го правя във всяка моя бъдеща роля."

Другият кандидат за еврокомисар е Даниел Лорер от ПП-ДБ. Министър на иновациите и растежа в кабинета на Кирил Петков смята, че наличието на две номинации от двете най-големи коалиции е знак за добър тон.

"Градивно напрежение винаги има, вие то виждате и в Парламента и важното е България да се движи наред и най-важното да имаме представител на масата на Еврокомисията, когато с решават съдбините на целия континент".

Снимка: БГНЕС

Даниел Лорер: Аз съм една от кандидатурите за еврокомисар на България, очакваме и предложението на ГЕРБ

Според Бойко Борисов този представител трябва да е кандидатът на ГЕРБ-СДС - победителят от изборите.

"Тук е принципът - докато всичко не се договори, нищо не е договорено. Аз навремето съм участвал, когато се правеха председател на ЕП, Европейски съвет и ЕК, помните, тогава председател беше Манфред Вебер и тогава за нас, за България, беше оставена квота за жена с много хубав ресор от ЕНП", коментира той.

Даниел Лорер не се притеснява, че се изправя срещу жена.

"ЕК на председателя Фон дер Лайен започна с отношение 15 на 12 мъже - жени. По средата но тази комисия Ирландия се наложи да замени комисаря си и той беше заменен от мъж с жена, така че стана 14 на 13. Сега дори и да бъде избран мъж за представител на България, това отново ще върне комисията в съотношението, което тя е започнала, така че нямаме никакъв проблем с рамките, вече поставени от настоящия председател на ЕК", каза той.

Андрей Гюров: Лорер има всички качества да представи България достойно като еврокомисар

Вицепрезидентът Илияна Йотова написа във фейсбук:

"От първата официална визита на вицепремиера и външен министър г-жа Габриел в Европейската комисия липсва най-важната новина - какъв ресор ще получи новият български комисар. Винаги съм смятала, че решението за ресора на българския комисар не може да се взема "на тъмно", без дискусия между всички институции, независимо че предложението трябва да бъде дадено само от една."

Йотова: От визитата на Габриел в ЕК липсва най-важната новина - какъв ще е ресорът на новия български комисар

Външният министър Мария Габриел също коментира темата с ресора на бъдещия комисар:

"Ние винаги можем да искаме и това вярвам, че е желанието на България - да запази ресора, за който аз съм отговаряла 4 години. Да напомня, че в него е най-голямата в света програма за наука и иновации - програмата "Хоризонт Европа".

Мария Габриел припомни, че решението за ресора на новия български еврокомисар е в ръцете на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Техническа грешка е довела до разлива на дизелово гориво в река Дунав
Техническа грешка е довела до разлива на дизелово гориво в река Дунав
Борисов: ПП-ДБ ще оглави единствено Комисията по европейски въпроси, останалите ще се ръководят от другите партии
Борисов: ПП-ДБ ще оглави единствено Комисията по европейски въпроси, останалите ще се ръководят от другите партии