НОВИНИ

Даниел Лорер: Аз съм една от кандидатурите за еврокомисар на България, очакваме и предложението на ГЕРБ

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:33, 21.06.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
лорер вярвам рамката заложихме българия приета следващото правителство
Слушай новината

Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната" потвърди, че той ще е едната от двете кандидатури за европейски комисар на България и изтъкна, че от политическата формация очакват да разберат и коя ще е кандидатурата на ГЕРБ.

Според него е възможно новият български еврокомисар да поеме ресора, освободен от Мария Габриел - на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

"- Аз ще съм едната от двете кандидатури за еврокомисар на България. Очакваме колегите от ГЕРБ да предложат и тяхното име.

- Кой е ресорът, който ще поемете?

- Това е изцяло в ръцете на председателя на ЕК. Логиката подсказва, че при положение, че ресора на госпожа Габриел беше освободен едва преди няколко седмици, много възможно същият ресор да бъде даден и на бъдещия български комисар.

- Притеснява ли ви това, че ако от ГЕРБ предложат жена, то тя може да има преимущество?

- Не, не ни притеснява. Равенството на половете е изключително важно. Ние в България се радваме да живеем в общество, където това е факт от много време- и в науката, и в политиката, и в бизнеса жените са много ярко представени у нас, така че ние може би го усещаме по-малко. Но е важно да се знае, че ЕК на председателя Фон дер Лайен започна с отношение 15:12 - мъже и жени. По средата на тази комисия Ирландия се наложи да замени комисаря си и той беше заменен от мъж с жена, така че стана 14:13. Сега дори и да бъде избран мъж за представител на България, това отново ще върне комисията в съотношението, с което тя е започнала, така че нямаме никакъв проблем с рамките, вече поставени от настоящия председател на ЕК.

- Това може ли да доведе до напрежение между вас и ГЕРБ?

- Ние работим заедно за това правителство и назначаването на номинация за еврокомисар е изцяло прерогатив на премиера. Премиерът е преценил, че не само ПП, а и ГЕРБ ще могат да излъчат своя кандидатура, така че мисля, че това е един добър знак за добър тон.

- Може ли да породи напрежение все пак?

- Градивно напрежение винаги има, вие го виждате и в парламента и важното е България да се движи наред и най-важното - да имаме представител на масата на Еврокомисията, когато се решават съдбините на целия континент", каза Лорер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия загуби от Колумбия в контрола в Гелзенкирхен
Германия загуби от Колумбия в контрола в Гелзенкирхен
Четирима заместник-министри са назначени в МЗХ (СНИМКИ)
Четирима заместник-министри са назначени в МЗХ (СНИМКИ)