НОВИНИ

Трето денонощие в неизвестност: Няколко държави помагат в издирването на "Титан"

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:17, 21.06.2023
Чете се за: 05:30 мин.
По света
Слушай новината

Трето денонощие продължава издирването на подводния апарат "Титан" с петима души на борда, изчезнал в неделя при спускане към останките от "Титаник" в северната част на Атлантика срещу канадския бряг. Остават близо 18 часа до момента, в който запасите от кислород на борда ще свършат.

Засечен подводен звук - описван като "от почукване" даде надежди за намиране на апарата и усилията на спасителите бяха насочени към зоната. Връзката с подводния апарат беше изгубена час и 45 минути след началото на спускането, което по план трябвало да е два часа.

Обратното броене неумолимо тече - до 14.00 часа българско време утре. Дотогава са разпределени глътките въздух за петимата на борда на "Титан". Това сочат изчисленията, според съобщението на адмирал Джон Маугър от Бреговата охрана на САЩ. Запасите за аварийна ситуация на борда са за общо 96 часа.

Претърсването на 20 000 квадратни километра от Атлантика продължава. Тази сутрин канадски военен самолет засече подводни звуци от зоната на потапяне на "Титан", незабавно в зоната беше изпратен дистанционно управляем съд, за да се установи произходът на звука. До момента няма резултат. В района са спуснати сонарни буйове, микрофони. Според изтекла неофициално информация става дума за звуци на интервал от 30 минути.

"Тези съобщения за звуци от почукване - това трябва да са те, всичко говори за това, защото ако е постоянен шум, той няма да бъде засечен, но звук с определена честота, на период от 30 минути - това говори, че става дума за човешки същества", каза Крис Браун, приятел на милиардера Хеймиш Хардинг.

Според протокола за аварийни ситуации на подводници, сигнал се подава чрез почукване в продължение на три минути на всеки половин час, обясняват специалисти.

Зоната на потапянето на "Титан" е на около 600 км от Сейнт Джон, Нюфаундленд, а останките от "Титаник" лежат на дъното на 4 км дълбочина. Самолети и кораби на американската и канадската брегова охрана са мобилизирани да търсят по въздух и вода.

"Екипите ни работят денонощно и правят всичко по силите си да открият "Титан" и петимата души в него", каза капитан Джейми Фредрик от бреговата охрана на САЩ.

Няма яснота дали Титан е изплувал или още е на дъното. Сред възможните версии са съдът да се е закачил в отломките на Титаник или да е настъпила разхерметизация. Помощ пристига от много точки на света, включително специална система за изваждане на тежки обекти от голяма дълбочина. Пентагонът изпрати трети военно-транспортен самолет С-130 и още три самолета С-17, а френският Институт по океанология изпрати робот за работа на големи дълбочини.

В централата на компанията организатор на екстремната експедиция - "ОушънГейт" в град Евърет, щата Вашингтон, тегнат всички въпроси за случилото се, особено след като стана ясно, че през 2018 г. бившият директор на морските операции на компанията Дейвид Локридж е бил уволнен, след като изразил съмнения относно сигурността на "Титан". Той възразил срещу "експерименталния и непреминал през необходимите изпитания дизайн на подводния апарат".

На борда са хора с изключителен опит и познания в подводните преживявания. 77-годишният френски военен ветеран и подводничар Пол-Анри Наржоле, страстен изследовател на потънали кораби, известен като "Господин Титаник", изпълнителният директор на "ОушънГейт" Стоктън Ръш, британският милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг с рекорд на Гинес за най-продължителен престой под вода с плавателен съд и космически турист. Другите двама на борда са пакистанският бизнесмен Шахзада Давуд и синът му Сюлейман.

В пост непосредствено преди началото на експедицията Хеймиш Хардинг пише, че след най-тежката зима в Нюфаундленд от 40 години, това изглежда ще е първата и единствената мисия с екипаж до останките от "Титаник" през 2023 г.

Дали опитът ще им помогне? Батискафът не може да бъде отворен отвътре, а специалистите предупреждават, че търсенето на обект с размерите на миниван във водите на океана и до отломките на гиганта "Титаник" е мисия с изключителна трудност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощна експлозия в центъра на Париж, близо 30 души са ранени
Мощна експлозия в центъра на Париж, близо 30 души са ранени
ВКС ще реши до месец за присъдата на Кристиан Николов, който блъсна и уби Милен Цветков
ВКС ще реши до месец за присъдата на Кристиан Николов, който блъсна и уби Милен Цветков