НОВИНИ

Изчезналата подводница: Чуха "звуци от почукване", кислородът ще стигне за още 24 часа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:46, 21.06.2023 (обновена)
8948
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

Лъч надежда за спасяването на петимата души, които от неделя са в неизвестност на борда на подводницата "Титан". Подводни шумове на интервал от 30 минути са засечени от екипите, които вече няколко дни се опитват да открият апарата.

Той е трябвало да отведе изследователи и туристи до потъналия кораб "Титаник" на 3800 метра дълбочина. Все по-малко остава времето, в което има шанс хората в подводницата да оцелеят - изчислява се, че кислородът им трябва да им стигне до около 10:00 сутринта утре.

Отчаяна надпревара с времето, за да бъде открита туристическата подводница "Титан"

Почукване на равни интервали от време. Надежда, че историята на подводницата "Титан" може и да има щастлив край. Подводен шум, различен от обичайния за океана, който в продължение на часове се чува на равни интервали от 30 минути. Това открива спасителен екип от Канада.

"Канадски самолет P-3 е засякъл подводни шумове в зоната на издирване. В резултат спасителните екипи са пренасочени в опит да открият произхода на тези звуци. Към момента издирването е без резултат, но продължава", заявиха от Американската брегова охрана.

Американската брегова охрана, канадски, френски и британски експерти са се включили в издирването на подводницата, която в неделя изчезва час и 45 минути след като се спуска към "Титаник".

Операцията е изключително сложна - 20 000 кв. км. беше първоначалната територия, която се претърсваше по вода и въздух.

Връзката с подводния апарат прекъсва малко преди той да достигне до потъналия кораб на дълбочина 3800 метра. В този момент "Титан" се намирал на около 700 км южно от Сейнт Джонс на канадския остров Нюфаундленд.

"Екипите ни работят денонощно и правят всичко по силите си да открият Титан и петимата души в него. Създадохме координационен център, за да улесним издирвателната операция. Това е много сложно издирване, което изисква участието на хора с висока експертиза и специализирана техника", допълни капитан Джейми Фредрик, брегова охрана на САЩ.

Не спират и въпросите - как и защо се стигна до изчезването на подводницата. Пред BBC бивш служител на компанията Ocean Gate, която организира спусканията до Титаник разказва, че още през 2017 година е предупредил, че съществува риск в карбоновия корпус на апарата да има дефекти и това би могло да доведе до фатални последствия.

След като устното му предупреждение останало без резултат написал докладна, след която бил уволнен. Спусканията до Титаник за туристи започват през 2021 година. Като "безотговорно" определя морският изследовател Майкъл Харис поведението на компанията.

"В Атлантика има тримесечен прозорец, в който може да се правят подобни подводни спускания - от края на юни до септември. Единствено тогава водите са достатъчно спокойни, за да бъде възможно гмуркането. Сега е все още твърде рано и нямам обяснение защо Ocean Gate са поели подобен риск и са тръгнали толкова рано", каза още изследователят ген. Майкъл Харис.

На борда на подводницата има петима души - основателят на компанията - собственик на апарата, френски и британски изследователи, пакистански бизнесмен и 19-годишния му син.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонтът на ГКПП "Станке Лисичково"
Започва ремонтът на ГКПП "Станке Лисичково"
Синът на Джо Байдън пледира виновен по три обвинения
Синът на Джо Байдън пледира виновен по три обвинения