НОВИНИ

Отчаяна надпревара с времето, за да бъде открита туристическата подводница "Титан"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:45, 20.06.2023
6283
Чете се за: 05:55 мин.
По света
Слушай новината

Отчаяна надпревара с времето, за да бъде открита туристическата подводница "Титан", която е изчезнала в неделя по време на експедиция до останките на потъналия преди повече от век "Титаник".

На 600 километра от канадския остров Нюфаундленд се провежда мащабна и изключително сложна операция, в която участват кораби и самолети. Апаратът е трябвало да достигне дълбочина 3800 метра, на каквото се намират останките на "Титаник".

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА "ТИТАН":

  • Миниподводницата "Титан" е с размерите на миниван. Дълга е почти 7 метра и тежи около 10 500 килограма. Апаратът е проектиран за петима души - капитан и четирима пътници.
  • Вътрешността на подводницата е много тясна, с размери 670 см x 280 см x 250 см и може да превозва само петима души. Изискването е пътниците да стоят седнали.
  • В предната част на батискафа има голям илюминатор. От компанията твърдят, че това е "най-големия прозорец на дълбоководна пилотирана подводница".
  • Вътрешните стени на подводницата могат да се затоплят, заради много ниските температури на дъното на океана. Осветлението на "Титан" се осигурява от стенни лампи.
  • На миниподводницата има тоалетна. Според техническите описания на компанията-собственик, когато тя се използва, се дърпа завеса и се пуска музика на борда.
  • На борда на изчезналата подводница има петима души, сред които основателят на компанията собственик на апарата, френски изследовател, пакистански бизнесмен и сина му. Миниподводницата "Титан" е с размерите на миниван. Дълга е почти 7 метра и тежи около 10 500 килограма. Апаратът е проектиран за петима души - капитан и четирима пътници.

В северната част на Атлантическия океан, далеч от брега, в района на останките на "Титаник", кораби и самолети на Съединените щати и Канада се опитват да открият "Титан". Миниподводницата, която в неделя сутринта отвела на експедиция петима души до потъналия легендарен кораб. 1 час и 45 минути след потапянето на апарата под вода сигналът от него изчезнал.

"В определения час за завръщане подводницата не се появила. Тогава от базовия кораб извършили първоначално търсене, но не открили никакви следи и се свързали с бреговата охрана", обясни Робърт Симпсън, бреговата охрана на САЩ.

"Титан" е собственост на компанията "OceanGate", която от 2021 г. извършва подводни плавания до "Титаник". Билетът за преживяването струва 250 000 долара.

Изчезна подводницата, с която туристи разглеждат останки от потъналия "Титаник"

КОИ СА НА БОРДА НА "ТИТАН"?

Пътуването до дъното на океана, обаче, не е туристическо пътешествие, а изключително трудна експедиция. Неслучайно на борда е и френският военен ветеран и експерт по подводниците Пол-Анри Наржоле. 73-годишният французин е и изследовател на "Титаник".

На "Титан" е и изпълнителният директор на компанията-собственик на подводницата Стоктън Ръш.

С огромен опит в експедициите е и британският милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг. Хардинг държи три рекорда на Гинес, включително за най-дълго време под водата с плавателен съд. През март 2021 г. той и океанският изследовател Виктор Весково се потапят до най-голямата дълбочина в Марианската падина. Британецът е и сред малкото космически туристи. През юни 2022 г. Хардинг пътува в космоса с ракетата "Ню Шепърд" на "Блу ориджин".

С "Титан" пътуват също пакистанският бизнесмен Шазда Давуд и синът му Сюлейман. Заможното семейство живее във Великобритания.

Засега хората в подводницата се водят за изчезнали. Запасът от въздух в апарата е за 4 дни. Той ще се изчерпа в четвъртък сутринта.

"Издирваме на близо 1448 километра от Кейп Код, на дълбочина 3963 метра. Това е много отдалечен район и предизвикателството е огромно", каза Джон Маугър, адмирал от бреговата охрана на САЩ.

снимки: БТА

С всяка минута престоят в подводницата става все по-голямо предизвикателство. Апаратът е много тесен. Обикновено батискафите имат т.нар. "баласт за изхвърляне", от който екипажът може да се освободи в случай на авария, за да се издигне на повърхността. Надеждите са това да се е случило с "Титан". Може обаче да е имало и теч в корпуса, което ще е най-лошият сценарий.

Продължава спасителната операция за туристическата подводница край "Титаник"

"Издирваме ги по вода и по въздух. Засега възможностите ни са ограничени до използването на сонарни буйове и анализ на звукови сигнали", каза още Джон Маугър, адмирал от бреговата охрана на САЩ.

Дали "Титан" е останал под вода, на дъното или на повърхността - на този етап издирването му е сравнимо с търсеното на игла в купа сено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът коментира помощта за Украйна и трусовете в съдебната власт (Обзор)
Премиерът коментира помощта за Украйна и трусовете в съдебната власт (Обзор)
Южна Корея пропусна да победи Ел Салвадор в проверка у дома
Южна Корея пропусна да победи Ел Салвадор в проверка у дома