НОВИНИ

Ковачевски: Не е работа на президента на съседна държава да се занимава с реформите в Скопие

Александър Марков
от Александър Марков
13:39, 20.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Процесът по конституционни промени в Северна Македония се забавя. Правителството в Скопие не разгледа готовия проект за вписване на българите в основния закон, след като вчера правосъдният министър даде заявка за това. Президентът Румен Радев заяви, че Скопие върви по утъпкан път - чрез лобизъм, а не реформи. Премиерът Димитър Ковачевски му отговори да се занимава с реформите в България.

Часове преди редовното заседание на кабинета в Република Северна Македония премиерът Димитър Ковачевски съобщи, че разглеждането на проекта за конституционни промени няма да е днес. На фона на резолюцията на Бундестага за македонската култура, идентичност и език президентът Румен Радев заяви, че Скопие не си е научило урока:

"Виждам, че пак се връщат по утъпкания път, по който вървяха допреди миналата година с приемането на преговорната рамка да лобират пред европейските столици, да лобират пред европейските институции, така че с това лобиране да прикрият нарушаването на човешките права в РСМ, липсата на реформи и готовност за начало на преговори за членство. Това не е верният път."

"Северна Македония има ясни позиции во рамки не само на ЕУ, току и во НАТО. Ние точно имаме секоя година европски извештаи во однос на напредокот на реформите, така да сметам дека председателот на соседна държава требва да се занимава со реформите во неговата държава повеке", заяви Димитър Ковачевски, министър-председател на Република Северна Македония.

Според наблюдатели, неразглеждането на промените днес е, защото все още опозицията не е убедена да ги подкрепи.

Мариян Николовски, журналист в ТВ "Сител": "Ако нема 80 пратеници, уставните измени може да пропаднат и затоа во моменто оваа ситуация на статус кво односи мегу властта и опозицията, се чека можност да се найде некаков договор."

След това би трябвало да се проведе второ гласуване отново с 80 гласа по поправките и трето - за самия закон и финиширане на процедурата. Президентът на РСМ Стево Пендаровски изрази оптимизъм за намиране на решение.

"Опозицията направи промяна от 180 градуса по отношение на собствените си твърдения. Ако продължат да се държат така, без да поддържат мъглявите си твърдения, че само като българи можем да влезем в ЕС, тогава броят 80 депутати не би бил недостижим", заяви Стево Пендаровски, президент на Република Северна Македония.

Процесът по дискутиране и приемане на конституционните промени, според експерти, може да отнеме месеци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлозар Патарински е новият изпълнителен директор на БАБХ
Светлозар Патарински е новият изпълнителен директор на БАБХ
Георги Семерджиев отива на съд за ползване на фалшива шофьорска книжка
Георги Семерджиев отива на съд за ползване на фалшива шофьорска книжка