НОВИНИ

Цветелина Пенкова: В енергийния микс на България над 20% идва от възобновяема енергия

bnt avatar logo
от БНТ
10:02, 20.06.2023
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

"В енергийния микс на България над 20% идва от възобновяема енергия, което е над средните за Европа нива. От базовите източници, които са въглища, газ и ядрена енергия, е очевидно, че посоката на България е към ядрената енергетика", заяви в "Денят започва" евродепутатът Цветелина Пенкова.

По думите ѝ за първи път Европа се насочва освен към усилията за този справедлив преход към преминаването към една зелена икономика и зелена енергетика, за първи път се обръща огромно внимание и на връщане на огромни производства в рамките на континента.

"Говорим за работни места, реиндустриализация, за възраждане на европейската икономика, която до голяма степен беше изнесена и беше станала зависима от трети страни", допълни Цветелина Пенкова.

Тя поясни, че трябва да се обърне внимание първо на балансиран и сигурен енергиен микс, на базови енергийни източници и на допълващи такива.

"Допълващите са обновяемите източници на енергия, в които България има сериозни успехи. Ядрените мощности за нас са пътят напред по много причини - конкурентоспособност, експерти, опит в тази посока", каза още Цветелина Пенкова.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Винъс Уилямс започна с победа на турнира в Бирмингам
Винъс Уилямс започна с победа на турнира в Бирмингам
69 нови случая на коронавирус у нас за денонощие
69 нови случая на коронавирус у нас за денонощие