НОВИНИ

Полицейското куче Кай спаси изгубила се възрастна жена във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 20.06.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Полицейско куче спаси изгубила се възрастна жена, която близките издирваха. Как се обучава за подобни мисии, разказва водачът му - старши полицай Петьо Василев от Областната дирекция на МВР във Видин.

Кай и водачът му - старши полицай Петьо Василев, са заедно вече година и 8 месеца и изграждат доверие по между си:

„Просто сме едни големи приятели с него.“

Службата му е потомствена:

„Това е работна порода от Берковица. Неговият дядо ми беше предишното патрулно куче.“

За да поддържа форма, тренировките за Кай са ежедневни, но всичко трябва прави с желание. Затова водачът му следи не само неговото физическото, а и емоционално състояние.

„Първото нещо, което правим с кучетата като ги вземаме, е изграждане на доверието и правилната игра с кучетата, защото чрез играта му развиваме някои негови вродени инстинкти... Ние развиваме и доразвиваме техните качества т.нар. ловен инстинкт, търсене, преследване. С правилната игра, която правим с кучето, в последствие изграждаме и поведението, което искаме от самото куче“, разказва старши полицай Петьо Василев.

Обучаван е в определени ситуации сам да взема решения.

„Примерно в ситуация, в която се оказвам с някой престъпник, трябва да се задържа или му правя обиск, когато седи в положение и наблюдава дадения обект. Ако той по някакъв начин въздейства върху мене или кучето почувства заплаха, че той ще въздейства върху него физически, така ги учим, само да взема решения“, казва още старши полицай Петьо Василев.

Като патрулно следово куче Кай може да търси както изгубени хора, така и да преследва престъпници. Може да бъде охрана на масови мероприятия и на футболни срещи.

„Начинът, по който ги обучаваме не е както се казва "копи пейст", на наш език, всичко ни е в главата“, обяснява полицаят.

Кай се превръща в герой още с първата си мисия. Открива изгубила се възрастна жена, която близките ѝ издирвали от денонощие.

„Някъде на десетата, 15-ата минута за мое най-голямо щастие той хвана следата и в продължение на 20 - 30 - 40 минути не съм гледал часовника, успяхме да стигнем до бабата, която беше във видимо добро здравословно състояние... отблагодари ми се за времето, което съм му отделил, тази година и 7 - 8 месеца обучение“, допълва още старши полицай Петьо Василев.

Кай е сред петте служебни кучета в Областната дирекция на МВР във Видин. Едва на две години е и му предстоят още мисии. Службата на полицейските кучета продължава до 8-годишната им възраст, а след това се пенсионират. Грижата за тях и след това продължава, обикновено в дома на водача.

Репортаж: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин, Станислав Калинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена, помогнала за разкриването на ало измамници, получи награда от полицията
Жена, помогнала за разкриването на ало измамници, получи награда от полицията
Росица Денчева стартира с победа на турнир по тенис в Букурещ
Росица Денчева стартира с победа на турнир по тенис в Букурещ