НОВИНИ

Асен Василев: Внасяме бюджет с 3% дефицит, не са пипани разходите за пенсии и заплати

bnt avatar logo
от БНТ
16:11, 20.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Планът за Бюджет 2023 е да бъде внесен в Народното събрание в първата седмица на юли, за да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила от 1 август. Това каза на брифинг финансовият министър Асен Василев.

Бюджетът е разчетен при БВП над 184 млрд. лв., заложени от служебния кабинет. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,58 млрд. лв. или 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа.

Не са пипани разходите за пенсии и за заплати, включено са и 10% увеличение на заплатите на администрацията. Предвидено е увеличение на средствата за втората година майчинство, продължаване на програмата за спорт и изкуство в училищата, увеличение на студентските стипендии, допълнителни средства за БАН и Селскостопанската академия, фондовете "Спорт" и "Култура".

Запазени са 100% дивиденти или допълнителни 780 млн. лв. приходи. Има допълнително увеличение на приходите от НАП и "Митниците", така че общата приходна част да достигне до 69 млрд. 321 млн. лв.

Има няколко основни промени от бюджета, внесен от служебния кабинет. Предвижда се да бъде получено второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на тази година, като мерките за това трябва да бъдат изпълнени до края на септември.

Има намаление на разходите и прецизиране на капиталовите разходи, които спадат на 8,87 млрд. лв. Така са обезпечени средствата за всички европрограми, които изтичат тази година, плюс всички капиталови разходи, които имат избран изпълнител, са в процес на изпълнение или са в напреднала фаза на поръчката и до края на годината ще започнат дейност.

Всички разходи, по които няма направени поръчки, са извадени от капиталовата програма с идеята, че до края на годината ще е трудно да бъдат избрани изпълнители. Има предвиден резерв такива разходи да не бъдат спирани.

Перо "Издръжка" е намалено с милиард и половина, тъй като в досегашния проектобюджет е предвидено прекалено завишение спрямо миналата година.

При така направения план се предвижда размерът на дълга да остане същия като миналата година - 23-24%. Нарастването на дълга ще бъде в рамките на дефицита.

С този бюджет влизаме в Маастрихтските критерии, коментира Асен Василев.

"Има буфери, свързани с изпълнение на програмата в секторите на отбраната и европейските програми. Този бюджет дава добра основа за следващите няколко години, разчетен е при реалистични параметри - 1,8% ръст на БВП и 7,8% средногодишна инфлация".

МФ представя Бюджет 2023 пред депутатите от ресорната комисия

Днес от Министерството на финансите представиха пред депутатите от бюджетната комисия проект за държавен бюджет за 2023 година. Още при встъпването си в длъжност новият финансов министър Асен Василев заяви, че ще работят по бюджет с дефицит от 3% от Брутния вътрешен продукт без увеличение на данъците.

Миналата седмица представители на Международния валутен фонд, които бяха на посещение у нас, посъветваха депутатите от бюджетната комисия да внимават при приемането на държавния бюджет, като нивото на заложения дефицит да не е за сметка на хората.

Вижте повече в репортажа на Светозар Костадинов

Близо 25% повече средства за общините предвижда новият бюджет

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Швеция започна дело за финансиране на кюрдски сепаратисти
В Швеция започна дело за финансиране на кюрдски сепаратисти
Президентът на Интер Маями: Подготвяхме отбора за пристигането на Меси
Президентът на Интер Маями: Подготвяхме отбора за пристигането на Меси