НОВИНИ

Продължава спасителната операция за туристическата подводница край "Титаник"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:45, 20.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Общество
Слушай новината

Мащабна издирвателна и спасителна операция е в ход, след като туристическа подводница изчезна в Атлантическия океан. Батискафът е потеглил на туристическа експедиция за изследване на останките на "Титаник". Изчезнал е до бреговете на Югоизточна Канада.

Надпревара с времето при издирването на изчезналата туристическа подводница с петима души на борда. Запасите им от кислород стигат само за четири дни.

"Местоположението на издирването е на приблизително 900 мили източно от Кейп Код на дълбочина 3963 метра. Предизвикателство е да се търси в толкова отдалечен район. От оператора на плавателния съд разбрахме, че той е проектиран с 96-часов запас от кислород, ако възникне извънредна ситуация. Използваме това време по най-добрия начин, за да локализираме апарата", заяви Джон Могър, адмирал от бреговата охрана на САЩ.

Туристическата експедиция започва в неделя сутринта. Корабът майка "Полар принс" обаче губи връзка с батискафа около час и 45 минути след потапянето му.

"Апаратът се е отделил от кораба около 8.00 ч. сутринта. Връзката с него е загубена в рамките на около два часа. След изтичането на прогнозното време за връщане е извършено първоначално търсене без да бъде открита следа. Тогава е подаден сигнал на бреговата охрана", допълни Робърт Симпсън, началник на бреговата охрана на САЩ.

В издирвателната операция участват екипи от САЩ и Канада, военни самолети, подводница и сонарни буйове. Смята се, че на борда на изчезналия подводен съд са основателят на компанията организатор на тези експедиции "Оушън гейт" Стоктън Ръш, както и британският бизнесмен и изследовател Хамиш Хардинг.

Снимки: БТА

Останалите трима души са 73-годишният френски водолаз Пол-Анри Наржоле и двама пакистанци - баща и син.

Билетите за 8-дневното пътешествие, което включва гмуркане до останките на "Титаник" на дълбочина 3800 метра, струват 250 000 долара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден от визитата на Габриел в Брюксел - на фокус са Шенген и еврозоната
Втори ден от визитата на Габриел в Брюксел - на фокус са Шенген и еврозоната
Нови руски атаки с дронове срещу Киев - експлозии в Лвов
Нови руски атаки с дронове срещу Киев - експлозии в Лвов