НОВИНИ

Спор между АИКБ и просветното министерство за приема във висшите училища

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:22, 19.06.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Спор между Асоциацията на индустриалния капитал и Министерството на образованието и науката. Работодателите твърдят, че е намален план-приемът на висшите училища за важни за стопанството специалности, като "Математика" и "Информатика", а е увеличен в направлението "Икономика".

От Просветното министерството увериха, че няма намаление на приема. Но въпреки това предложиха частично преструктуриране, като увеличават бройките за "Информатика", и намаляват тези за "Психология" и "Икономика".

Според Асоциацията на индустриалния капитал план-приемът във висшите ни училища, изготвен по време на служебния кабинет, намалява бройките за важни за страната ни специалности. Според тях приемът за "Математика" е намален с 25 бройки в сравнение с миналогодишния, за "Информатика и компютърни науки" - със 165 бройки. Обратно се увеличава приемът в "Икономика" с 400 бройки и в "Администрация и управление" - с 230 бройки. А кадрите от тези специалности, според работодателите, вече са препълнили пазара.

"Това е в противовес на всичко, което ние подаваме като нужди от страна на бизнеса, като имаме предвид, че в момента едни от най-търсените специалности са инженерните специалности повсеместно. Не можем да разберем защо в тази част се намалява план-приемът за сметка на икономиката. Да, никой не отрича, никой не очаква да няма икономисти, но не и в този обем", съобщи Росица Стелиянова, ръководител "Програми и проекти", АИКБ.

Работодателите казват, че е променена водената досега политика във висшето образование, съобразена с нуждите на пазара на труда. От Просветното министерство отговориха, че няма намаление на план-приема в "Математика" и "Информатика". Въпреки че се отчита намаление, то не е реално, тъй като миналогодишните бройки в тези две специалности не са били изцяло запълнени. Например приемът за "Математика" бил изпълнен само на 62%.

"Не са били намалени, дори за почти всички професионални направления имаше леко увеличение, което е съобразено с факта, че следващите шест- седем години има по-висока раждаемост. Единствената критика, която бихме могли да приемем, е, че има увеличение наистина в тези две, три специалности, което е сравнително неголямо по наша оценка", коментира проф. Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката.

Според Петрова в името на диалога новият екип на министерството е предложил частична промяна на план-приема. Намаляват се бройките за "Психология", "Администрация и управление" и "Икономика", а се увеличават, със 125 места, бройките за "Информатика и компютърни науки". За по-големи промени в момента нямало време. Предстои и Министерският съвет да гласува промените.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър Велико Търново започна подготовка за елита
Етър Велико Търново започна подготовка за елита
Арда Кърджали започна подготовка за новия сезон, целта на отбора е топ 6 в първенството
Арда Кърджали започна подготовка за новия сезон, целта на отбора е топ 6 в първенството