НОВИНИ

Александър Джартов: Ситуацията след наводненията се нормализира

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 19.06.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

След наводненията, ситуацията в България се нормализира. Това каза в "Още от деня" главен комисар Александър Джартов, директор "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Към настоящия момент няма бедстващи хора, няма застрашени места, ситуацията се нормализира. През днешния ден сме реагирали на 13 сигнала за отводняване, на фона на 109 в събота", каза Джартов.

След успокояване на обстановката, предстои да се извършат дейностите, свързани с възстановяване на пострадалите райони. Джартов съобщи че нивата на язовирите и реките продължават да се наблюдават денонощно. Той добави, че в момента, единствено има повишение на река Скът, край град Мизия.

"Там ситуацията е нормална, в момента има само повишение на реката, в следствие на оттичащите се води, като повишаването е наполовина от нивото представляващо заплаха за хората", каза той.

Според Джартов държавата се е справила успешно със задачата да подкрепи населението.

"Самият факт, че нямаме пострадали и загинали хора е показателен. Добрата организация между нас и кметовете на населените места предотврати такова нещо", заяви той.

Джартов изрази своите благодарности на всичките си колеги, кметове на населените места, областните управители, доброволците, и на членовете на Червения кръст. Той добави, че екипите са изключително добре оборудвани, което е помогнало в ситуацията.

Относно мерките, които държавата предприема за предотвратяване на подобни бедствия, Джартов съобщи, че в момента тече процес за разширяване на възможностите на системата за ранно предупреждение и оповестяване. Тя ще използва мобилните телефони на гражданите, като средство за оповестяване.

Техническата разработка ще приключи до края на месеца, след което ще трябва да се проведат съответните тестове, за да може всеки телефон да може да получи съобщението. Джартов заяви, че системата ще е напълно функционална до края на годината.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив започна подготовка за новия сезон, „черно-белите“ се разделят с петима играчи
Локомотив Пловдив започна подготовка за новия сезон, „черно-белите“ се разделят с петима играчи
Изчезна подводницата, с която туристи разглеждат останки от потъналия "Титаник"
Изчезна подводницата, с която туристи разглеждат останки от потъналия "Титаник"