НОВИНИ

Гешев със заявка за политическа кариера, Съюзът на съдиите критикува Борислав Сарафов (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:45, 19.06.2023 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Снимка: Архив/БТА
Слушай новината

Седмица след като ВСС освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор, днес той подаде оставка и като прокурор и даде заявка, че влиза в политиката. На извънредно заседание прокурорската колегия прие за сведение оставката на Гешев. От Съюза на съдиите критикуваха остро избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор, а правосъдният министър внася за обсъждане решението на прокурорската колегия в Пленума на Висшия съдебен съвет като първа точка на заседанието в четвъртък.

В заявлението, с което Иван Гешев напуска прокуратурата, пише, че освобождаването му от поста главен прокурор е извършено в нарушение на Конституцията и основни принципи на правото.

"Дори се оказахме в парадоксалната ситуация в един момент, още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори. Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко", заяви Иван Гешев.

Според Гешев целта е да се блокира работата по ключови и особено чувствителни разследвания, които да не влязат в съда.

"За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след 30 години работа за хората подадох оставка като прокурор. Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика. Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства", каза Иван Гешев.

Прокурорската колегия се събра на извънредно заседание и прие за информация заявлението, с което Иван Гешев се отказва от преназначение във ВКП, каквото поиска в петък. Днес от Съюза на съдиите излязоха с позиция, в която припомнят, че още в средата на май са призовали Иван Гешев и тогавашния му заместник Борислав Сарафов да бъдат освободени от постовете, които заемат. От Съюза се обявяват срещу избора на Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор, като оспорват правото на прокурорската колегия да вземе такова решение и казват, че това трябва да направи Пленумът на Висшия съдебен съвет.

"Защото, който избира човек на дадена длъжност за постоянно, би трябвало да е компетентен да избере и този, който временно я упражнява, няма разлика в това дали упражнявате някакви правомощия, особено толкова важни, за кратко или за дълго време", каза Андрей Георгиев, член на УС на Съюза на съдиите в България.

От Съюза на съдиите оспорват и качествата на Борислав Сарафов за поста, макар и временно, на обвинител Номер едно.

"Ние сме заявили много отдавна защо не е подходящ, защото той сам заяви, че е действал в изпълнение на указания на човека срещу когото после се обърна, срещу Иван Гешев. В този смисъл не виждаме как той може да вдъхне по-голямо доверие у някого, признавайки че участва в същото нещо на практика", каза Андрей Георгиев, член на УС на Съюза на съдиите в България.

Какво очаквате да се случи оттук нататък?

"Очаквам да се поеме отговорност, да се намери човек - със сигурност в България има достатъчно прокурори, сред които един, който да е достатъчно честен, неопетнен престиж в обществото и добър професионалист", допълни Андрей Георгиев.

От Съюза на съдиите добавят още, че с действията по избора на Борислав Сарафов Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет тежко е увредила авторитета на съдебната власт. Въпреки настояванията на журналисти, днес след заседанието си от прокурорската колегия отказаха коментар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият собственик на Берое: Ще работим здраво, за да бъдем топ отбор, да се борим с най-добрите в България
Новият собственик на Берое: Ще работим здраво, за да бъдем топ отбор, да се борим с най-добрите в България
Част от село Голема Раковица остава откъснато от света заради отнесен мост
Част от село Голема Раковица остава откъснато от света заради отнесен мост