НОВИНИ

Швейцарците подкрепиха нов Закон за опазване на климата

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:33, 19.06.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Швейцарците подкрепиха нов Закон за опазване на климата, който ще доведе до енергийна независимост на страната, ще осигури прехода от изкопаеми горива към алтернативни енергийни източници и ще овладее топенето на ледниците. Законът беше подкрепен от почти 60 на сто от гласувалите на референдума.

През 2050 година в Швейцария няма да се внася нито петрол, нито газ. Алпийската страна ще е енергийно неутрална. Много от ледниците, които са заплашени от изчезване, ще бъдат спасени. Така 60 процента от швейцарците искат да изглежда държавата им след по-малко от 3 десетилетия.

Всички партии в Швейцария подкрепиха Закона за опазване на климата, с изключение на дясноконсервативната Швейцарска народна партия.

"Това означава доста големи разходи за потребителя. Продължаването на тази реформа без да имаме сигурно снабдяване с енергия ще доведе до високи разходи", заяви Пиер-Андре Пейж, депутат от Швейцарската народна партия.

Три четвърти от енергията, която консумират швейцарците, се внася от чужбина. Петролът и газът са изцяло внос.

За да се осъществи климатичната реформа ще бъдат отпуснати 3 милиарда и 200 милиона швейцарски франка. Планирано е и изграждането на големи фотоволтаични паркове и инсталирането на повече вятърни турбини.

"Много съм щастлив, защото не само спечелихме, а и защото разбрах колко много хора подкрепят идеята. Но трябва да се знае, че положението с ледниците е драматично", допълни Маресл Хенги, председател на Инициативен комитет.

Журналистът Марсел Хенги има славата на "спасителя на швейцарските ледници". Започнал "битката" преди 7 години. Време, за което успял да убеди голяма част от швейцарците, че климатичните промени трябва да бъдат овладени. От началото на века една трета от ледниците в Швейцария са изчезнали.

Почти 80 процента от швейцарците подкрепиха на референдум и вдигане на данъка за големите компании на поне 15 процента.

В страната се намират офисите и централите на около 2000 чуждестранни компании, сред които Google, както и 200 швейцарски мултинационални компании.

Според изчисленията всяка година с реформата в швейцарската хазна ще влизат 2 милиарда и половина швейцарски франка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хоселу се завърна в Реал Мадрид
Хоселу се завърна в Реал Мадрид
Задържаните за трагедията с мигранти край Гърция се изправят пред съда
Задържаните за трагедията с мигранти край Гърция се изправят пред съда