НОВИНИ

След пороите: Над 40 къщи са наводнени и във врачанското село Чирен

bnt avatar logo
от БНТ
11:47, 19.06.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Огромни поражения от наводненията има и във врачанското село Чирен. Над 40 са пострадалите домове. Отводнени са имотите, но ако не се решат проблемите с инфраструктурата, ще има нови наводнения.

Големи са пораженията от наводненията в село Чирен. Поройните дъждове са наводнили десетки къщи в селото. Проблемът тук е заради канал, от който буквално е извирала водата. Хората се надяват властите да предприемат някакви мерки за неговото почистване или уширяване, за да премине водата под улицата към канала на селото.

Приливната вълна в центъра на селото достигала над метър.

Илия Иванов: "Отвънка отивам да копам, да отводня водата, да се не бие в къщата, малката остава сама, нема кой да ми помогне в тоя момент. Две стаи се наводниха, детето ми вътре на кревата не мога да го взема, защото има вода."

Снежана Петрова: "Разградихме малко от оградата, та излезна всичко навън, като водопад беше. 12 часа водата не може да се изтече."

Каналът в селото не успявал да поеме водата и буквално помитала всичко след себе си. Прекъснато било и електричеството, а първият етаж на Лиляна Борисова бил наполовина във вода:

"Внучката, синът ми и аз, никой не дойде да ни помогне. На свещи сме изривали."

Всички електроуреди на семейството са унищожени. От вчера имат хладилник, но за временно ползване.

Лиляна Борисова: "Това ще опада, тия тухли като са мокри и навлажнени и тия основи отдолу, това направо ще ни падне къщата."

От община Враца са запознати с щетите в село Чирен, но кметът на селото е заявил, че ще се справи сам с отводняването. За нанесените поражения обаче, трябва да се намеси общинската и държавната власт, смята той.

"Около 40 къщи имам, може би и повече са, но има хора, които са се справили сами. В Чирен имаме страхотни проблеми, инфраструктура - тотал. Минал е някой общински съветник, снимал е тука, нима не знаят какво е положението в Чирен. Да бъде помогнато на тези хора, нищо повече не искаме", каза Диан Дамянов - кмет на с. Чирен.

"За мен е важно да си свършим работата и да успокоим хората, да им обясним какви са вариантите, които да получат помощ както по Закона за социално подпомагане, така и по Закона за бедствия и аварии, за да могат да се справят с последствията от щетите. Да се надяваме държавата да ни подкрепи в тази трудна ситуация", заяви Калин Каменов - кмет на община Враца.

Днес започна и оглед на нанесените щети в домовете на хората в Чирен.

По наша информация към този момент няма реална опасност за енергийната система, захранваща мощностите в газохранилището край село Чирен.

Репортер: Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОСВ: Няма повод за притеснения за чистотата на морската вода у нас
МОСВ: Няма повод за притеснения за чистотата на морската вода у нас
Иван Гешев подаде оставка като прокурор и даде заявка, че влиза в политиката
Иван Гешев подаде оставка като прокурор и даде заявка, че влиза в политиката