НОВИНИ

Очаква се частичното бедствено положение в община Елин Пелин да бъде отменено

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 19.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

В община Елин Пелин остава частичното бедствено положение. От неделя в село Голема Раковица има тежка техника, която работи непрекъснато, за да може се помогне на пострадалите хора.

"Ситуацията към момента е нормална. Реката се връща към своето русло. Почистваме я колкото можем, тъй като водата все още е голяма. След приливната вълна, която дойде в петък срещу събота, сутринта имаше около стотина души - доброволци. Изказваме благодарност на общината, на полицията и пожарната, както и на доброволческите екипи, които ни помогнаха", каза Александър Нешев, кметски наместник на с. Голема Раковица.

Той увери, че до ден-два всичко трябва да бъде възстановено. За цялата община Елин Пелин е имало голяма активност от страна на доброволци, които са дошли да помагат на терен.

"Четири села пострадаха от придошлите води. Над 350 доброволци имаше на терен в тези села и работиха неуморно, за да се минимализират щетите и да успеем да укрепим дигата", разказа Георги Пиперков, доброволец.

За щастие, няма пострадали хора. Очаква се през днешния ден да бъде свикан кризисния щаб в община Елин Пелин и да бъде отменено частичното бедствено положение в пострадалите от пороите райони.

"В село Голема Раковица, една махала от селото остава откъсната, защото единственият достъп до нея е по един мост, който реката отнесе и трябваше да бъде разрушен, ако дойде нова вълна да не препречи. Там положението остава бедствено, защото хората нямат достъп до домовете си", каза Николай Плещов - председател на Общинския съвет на Елин Пелин.

Вижте повече в прякото включване на Варсен Такворян

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водата в Етрополе все още е негодна за пиене
Водата в Етрополе все още е негодна за пиене
Златко Далич: Трябва да се гордеем от постигнатото
Златко Далич: Трябва да се гордеем от постигнатото