НОВИНИ

Антъни Блинкен се срещна с най-високопоставения китайски дипломат Ван И

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:08, 19.06.2023
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен се срещна с най-високопоставения китайски дипломат Ван И, в началото на втория ден от посещението си в Китай.

Вчера Блинкен разговаря с китайския външен министър Цин Ган. От Държавния департамент определиха диалога като "откровен, съдържателен и конструктивен". Ситуацията в Тайван, търговските отношения и спазването на човешките права са сред основните теми, които Блинкен ще коментира с китайските политици.

Залозите са високи, но нито една от двете страни не очаква пробив, коментират експерти. Блинкен е на двудневно посещение в Китай. Програмата му предвижда още срещи с представители на китайския политически елит. Все още не е ясно дали Блинкен ще бъде приет от президента Си Дзинпин.

"Привържениците на традиционната политика в Съединените щати не искат подобряване на отношенията между Китай и Щатите. Но международната общност, включително партньорите и съюзниците на Съединените щати, не искат прекалено засилване на напрежението между Вашингтон и Пекин. Ето защо, понякога Америка е изправен пред дилема в балансирането между вътрешно- и външнополитическите си интереси. Много държави по света нямат интерес да бъдат впримчени в антикитайски лагер от Съединените щати. За да направи това посещение успешно, Блинкен трябва да е искрен", заяви Лин Шенли от Института за международни отношения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Димитров: Възможен е 3% дефицит и увеличение на заплатите, за да се компенсира инфлацията
Пламен Димитров: Възможен е 3% дефицит и увеличение на заплатите, за да се компенсира инфлацията
България завърши с пето място на европейското първенство за кадети
България завърши с пето място на европейското първенство за кадети