НОВИНИ

Руски въздушни атаки в няколко украински области

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:32, 19.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

През изминалата нощ са регистрирани 59 въздушни атаки и над 100 ракетни обстрела в Украйна. Данните са на украинския генерален щаб. Има загинали и ранени цивилни граждани, сред тях и деца. Поражения са нанесени по над 20 жилищни сгради. След украински обстрел в руската Белгородска област са пострадали най-малко седем души, твърдят руски медии.

В Одеска и Николаевска област са сработили системите за противовъздушна отбрана. За силни взривове се съобщава и в Запорожие, в районите, контролирани от украинските сили. Властите призовават местното население да остане в укритията.

В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски каза, че украинските сили напредват "много ефективно" в района на Авдеевка. Той благодари на всички, които защитават родината си. По думите на Зеленски Русия трябва да започне да подготвя обществото си за това, че то ще изгуби всичко и че бъдещето на Русия е унищожено.

"Всички видяхте посещението на делегацията от Африка - първо в Украйна, след това в държавата-терорист. Делегацията имаше възможност да види кой наистина се интересува от мир и кой олицетворява войната, и беше много ясно. Всичко, което обсъждахме тук, беше свързано с намирането на формула за мир. Точка по точка. Всичко, казано в Русия, беше за войната, за това как разрушението да продължи. Очевидно е, че няма алтернатива на мирно решение. Хубаво в, че светът чува и вижда все повече", заяви украинският президент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След инцидента с мигранти в Гърция: Имало ли е проблем с навигацията на кораба?
След инцидента с мигранти в Гърция: Имало ли е проблем с навигацията на кораба?
Ограничават движението през тунел "Витиня" в тръбата за Варна
Ограничават движението през тунел "Витиня" в тръбата за Варна