НОВИНИ

В началото на лятото: С колко поскъпва почивката на морето у нас тази година?

bnt avatar logo
от БНТ
21:21, 18.06.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Летният сезон по морето вече започна. Прогнозите са оптимистични, а поскъпването на услугите е неизбежно, заради инфлацията през последната година. Но за какво и колко повече ще платим, ако почиваме по родното Черноморие спрямо миналата година.

Плащаме в хотела, плащаме по заведенията, плащаме и на плажа. Разходи, които няма как да избегнем по време на лятната отпуска по морето. Проверяваме с колко са поскъпнали тези услуги по Южното Черноморие. Миналото лято посетихме хотел в Созопол, когато увеличиха цените с между 10 и 20% спрямо това през 2021 г.

"Миналата година продавахме една стая за 50 лв. със закуска, единично настаняване, обикновена стая. Тази година започнахме от 55 лв., даже и 60 лв", каза хотелиерът Елена Диамандиева през 2022 г.

Връщаме се в същия хотел, за да видим какви са цените сега.

"Да, има малко поскъпване от миналата година. В момента единично настаняване в обикновена стая струва 70 лв, включва закуска, която е на блок маса. Компенсациите, които ни даваха за доставка на електрическа енергия, вече спряха", посочи Елена Диамандиева.

Най-поръчвана по морето си остава цацата. Припомняме

колко струваше тя миналото лято след увеличението.

"Цацата се очаква да поскъпне от 4-5 лв. миналогодишна цена, тази година ще скочи на 6-7 лева. Това е цена за 200 грама", каза през 2022 г. Мая Пепелянкова, собственик на плажно заведение.

Връщаме се в същото заведение, за да видим колко струва днес.

"Цената на цацата е 8 лева - с 1 лев е поскъпнала от миналата година", посочи сега Пепелянкова.

БНТ: При другите неща има ли поскъпване?

– При всичко има поскъпване с един, два до три лева.

Увеличените наеми за концесиите на плажвете и исканите по-големи заплати от служителите също са вдигнали цените.

"Миналата година бяха 20 лв. комплект – чадър с два шезлонга, масичка, шалтета, всичко в комплекта. Тази година съм ги увеличил само с 10%. Забравяме, че в крайна сметка сигурността, безопасността и комфортът струват пари. Само един такъв пример ще ви дам – нашите плажове имат назначени от два до три пъти повече спасители, сравнено с Европа и Щатите", коментира Николай Димитров, концесионер на плаж "Крайморие".

Обобщението – най-голямо поскъпване се отчита при нощувките, а най-малко - за плажните принадлежности. Хотелиерите осъзнават негативите.

"Тези, които идват да нощуват, преди са идвали на почивка, да кажем за 10 дни, сега ще дойдат за 5. Ще се ограничат, естествено, всеки си прави сметка и всеки има някакъв бюджет", каза Елена Диамандиева.

И все пак от бранша по Южното Черноморие смятат, че това лято по-евтина ще излезе една почивка у нас, отколкото на гръцкото море.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Илиева с рекордно шесто място на eвропейското първенство по фехтовка за жени в Пловдив
Йоана Илиева с рекордно шесто място на eвропейското първенство по фехтовка за жени в Пловдив
Културата на един запалянко
Културата на един запалянко