НОВИНИ

Остава бедственото положение в община Елин Пелин

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:27, 18.06.2023
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Частичното бедствено положение в община Елин Пелин остава. Заради прелели реки са изградени спешно диги от чували, има евакуирани хора, наводнени мазета и дворове. Въпреки че нивата на реките спадат, местната власт е готова да реагира при нужда. Сред засегнатите села са Елешница, Столник и Голема Раковица.

След часове наред валежи имотът на Цецка Петрова в село Елешница е залят от придошлата вода.

"Не може да спиш, не може да ядеш, нищо. Ето, виждате какво е положението. Тук фасул, там картофи, там парник, боб, пипер - всичко замина. Само мазето е пълно с вода.

Заляти са мазетата и на съседните къщи, които се намират на брега.

"На никого не можем да се сърдим, това е природа, но трябва да се вземат некакви сериозни мерки, отдолу да се задигне, да се направи подпорна стена ", коментира Цецка Петрова.

Къде и как засегнатите от наводненията могат да потърсят помощ?

Късно през нощта река Елешница е била напът да събори мостовете, наложило се е спешно издигане на диги. Подобна е била ситуацията и в други населени места в общината.

"В четирите села изградихме диги с между 8000 и 10 000 чувала, което е изключително много, но най-ценното нещо е, че хората се появиха, излязоха от домовете си и имаше тук в селото над 250 доброволеца, както и в другите села - Столник, Голема Раковица и Потоп", обясни Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин.

Цветелин Добрев е един от доброволците участвали при спасяването на селото.

"Много хора се събраха, както и местни, всички работеха усърдно, жени, деца, мъже, кой с каквото може, беше полезен. Организирахме се благодарение на местна група по вайбър, която кметицата беше създала и вече от човек на човек се осведомявахме", посочи той.

Само бързото изграждане на диги е помогнало да не бъдат заляти къщи в селото, включително самото кметство и читалище.

"Много беше критично положението, реката сега вече е понамаляла, надяваме се, наблюдаваме, пожарната е тук, общината е накрак, дежурни непрекъснато има", каза Кристалина Иванова, кметски наместник на село Елешница.

"Най-критичните места бяха на мостовете, тъй като имаше опасност от счупени носещи се от реката дървета и да запушат моста", допълни комисар Георги Иванов, директор на РДПБЗН София.

Една от основните причини реките да излизат от коритата си и да отнасят мостовете по пътя си, по думите на кмета на село Столник Илиян Милатинов е, че не са почистени деретата, а пари за това в момента няма.

"Като дойде вода от Желязката река и от Витиня, бутнаха два моста. Снощи имаше пак страшно наводнение, пак се събрахме и започнахме да отводняваме с чували с пясък. То е на държавата тази река, общината нямаме възможност да го изчистим".

Че организирането на почистването на реките е много е трудно коментира и кметският наместник на село Голема Раковица Александър Нешев. Той обаче е успял заедно с община Елин Пелин да почисти деретата миналата година и затова сега щетите са малки.

"Водата не направи много бели, влезе в няколко двора, няма бедстващи в момента. Самите щети, които бяха нанесени са минимални, защото миналата година беше почистена реката", обясни Нешев.

В селото, както и в Столник, има разрушени пътища заради придошлата вода от планината и реките

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световните летни игри Спешъл Олимпикс започнаха в Берлин
Световните летни игри Спешъл Олимпикс започнаха в Берлин
Лошото време на Балканите - порои наводниха къщи и пътища в Сърбия и Румъния
Лошото време на Балканите - порои наводниха къщи и пътища в Сърбия и Румъния