НОВИНИ

Къде и как засегнатите от наводненията могат да потърсят помощ?

водния етрополе остава частично бедствено положение обзор
bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 18.06.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

След обилните валежи и наводненията в няколко области в Западна България правителството отпуска помощ по четири линии в подкрепа на засегнатите домакинства.

Денков за наводненията: Най-критичното отмина, пострадалите могат да се възползват от няколко вида помощ

Еднократна помощ

Министерството на труда и социалната политика създаде организация пострадалите да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв. още този месец. Сумата ще бъде отпусната веднага след одобрение на заявленията на нуждаещите се от Агенцията за социално подпомагане, която ще съдейства на гражданите за попълване на документите.

  • Заявлението за отпускане на еднократна помощ можете да видите ТУК

Други видове помощ

Пострадалите ще могат да се възползват и от помощ за увредени уреди, която достига до 2500 лв., както и от програмата за безплатен обяд на Агенцията за социално подпомагане, съобщи пред медиите днес премиерът Николай Денков.

Чрез Агенцията по заетостта безработни ще бъдат ангажирани да помогнат с почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи потребности на засегнатите.

От началото на наводненията социалните работници към Дирекции "Социално подпомагане" на МТСП посещават домовете на пострадалите, за да направят цялостна оценка на нуждите. Структурите на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта са в постоянна готовност да предоставят на пострадалите хора всички възможности на социалната система и да отговорят на нововъзникнали потребности, заяви социалният министър Иванка Шалапатова.

БЧК с помощ за засегнатите от наводненията

Българският червен кръст също има готовност да предостави материална подкрепа в най-засегнатите от пороите места - Монтана, Видин, Враца и София област. До този момент е предоставена хуманитарна помощ в община Берковица в Монтана и село Лиляче в област Враца. Изпратени са и 500 литра вода за три детски градини в Етрополе, София област.

На сайта на БЧК е публикувана и дарителска сметка на община Берковица.

Специално внимание ще бъде обърнато на децата, които са били свидетели на наводнението. Всички пострадали могат да потърсят безплатна психосоциална подкрепа и на горещия телефон на БЧК - 0800 114 66.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радулов и Милев допуснаха поражения в първия кръг на квалификациите на турнир от сериите "Чалънджър" в Италия
Радулов и Милев допуснаха поражения в първия кръг на квалификациите на турнир от сериите "Чалънджър" в Италия
Италия победи Нидерландия в двубой с пет гола и спечели третото място в Лигата на нациите
Италия победи Нидерландия в двубой с пет гола и спечели третото място в Лигата на нациите