НОВИНИ

Денков за наводненията: Най-критичното отмина, пострадалите могат да се възползват от няколко вида помощ

bnt avatar logo
от БНТ
13:50, 18.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков се включи в заседанието на кризисния щаб за наводненията в област Враца. След заседанието министър-председателят заяви, че институциите са предприели адекватни действия в кризисната ситуация, а най-критичното, изглежда, е отминало.

Вижте подробности в прякото включване на Вера Александрова

Засегнатите от наводнението могат да получат помощ по няколко линии - еднократната помощ, която е до 1512 лв след опис на щетите или помощ за повредени уреди, която достига до 2500 лв. Могат да се възползват и от програмата за безплатен обяд, както и по програмите на Агенцията по заетостта, която предстои да наеме хора за почистването на наводнените участъци.

"Първата реакция на институциите, за щастие, е била добре координирана. Областната управа, кметовете, дирекцията за пожарна безопасност, военните се включиха още същата вечер и това позволи да не се стигне до някакви по-сериозни ситуации. Целият контрол по това колко вода да се изпусне, накъде да се насочи техниката, всъщност позволи най-тежкият период да бъде овладян. Това, което е важно, е че непосредствената опасност вече намалява. Трябва да се внимава на местата по поречието надолу - като Мизия, където водите все още са високи, но по всичко личи, че най-критичното вече отмина", заяви Денков.

Източването на язовир "Огоста" трябва да продължи, но уверението е, че това няма да увеличи нивата на водата в коритата на реките Огоста и Скът.

Тепърва предстои оценката на щетите, но според министър-председателя възстановяването на разрушената инфраструктура ще струва милиони.

По-късно премиерът посети и Монтана, където отново участва в заседанието на местния кризисен щаб

"И в Монтана, и във Враца най-критично беше снощи, когато трябваше да реши как да се действа с язовирите, кога да се изпуска водата. За щастие експертите взеха правилното решение, точния дебит бяха използвали и нивото на язовир “Огоста” спря да се покачва. В Хайредин и в другите населени места надолу водата е започнала да се оттича", каза Николай Денков.

Опасността за хората през последните дни е била голяма, но координираните действия на институциите са успели да предотвратят по-голямо бедствие, посочи той. Премиерът е категоричен, че основната причина за наводненията са лошите атмосферни условия

"В този случай основните проблеми идват от природната стихия, метеоролозите казаха, че за няколко дни са паднали валежи от два до четири пъти над месечната норма. Обратно на други случаи, сега са преодолени много по-сериозни рискове".

Хората са подчертали, че ролята на областните управители е била много важна за овладяването на ситуацията, но от друга страна казват, след всяка криза не се предприема нищо, за да се преодолеят проблемите.

"Тук визирам както недостатъчните средства във Фонда за бедствия и аварии, така и средствата, които преди две години се оказа, че не можем да ги намерим в бюджета, които бяха дадени на Държавната консолидационна компания за ремонтите на язовири. Много от проблемите, които обсъждахме днес, можеше изобща да не съществуват, какъвто е случаят с преливника на яз. “Клисурица”, ако ДКК си беше свършила работата", коментира премиерът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежите в Западна България спират, температури до 30° в края на седмицата
Валежите в Западна България спират, температури до 30° в края на седмицата
Българските спортисти разказаха за подготовката си за Европейските игри
Българските спортисти разказаха за подготовката си за Европейските игри