НОВИНИ

След безсънна нощ: Селата край Елин Пелин остават в готовност за повишаване на водите

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:19, 18.06.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Селата в елинпелинско остават в готовност за реакция при ново повишение на нивата на местните реки. В с. Столник са складирани чували, които да се използват при нужда.

Малко преди полунощ община Елин Пелин обяви частично бедствено положение в с. Столник, с. Чурек, с. Голема Раковица, с. Потоп и с. Елешница.

Подробности вижте във включването на Цветелина Катанска.

Пред БНТ жители на с. Столник разказаха, че са прекарали нощта в срах, защото са се оказали в капан между прииждащите води на реката и стичащите се от планината води.

"Вчера водата дойде и тече, тече цял ден. Всичко живо... ето, виждате какво е положението. Тук фасул, там картофи, там парник, боб, пипер - всичко замина. Водата е до тука беше стигнала. Само мазето е пълно с вода, до тука вода има", показва Цецка Петрова.

"Тук, в село Елешница, въпреки дигите, беше на ръба водата да излезе около някъде 3 метра дълбочина и беше много опасно да не пробие дигите, за да не залее къщите. В крайна сметка има доста дворове по крайбрежието, които са наводнени, но няма проблеми с хора, няма проблеми с покъщнина", увери Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин.

"Причината според мене е непочистеното корито на реката, което е най-фрапиращото нещо. Финансово нямаме възможност, искахме да вкараме багер по средата да изправи коритото, да може да си върви водата спокойно, но нямахме тая възможност", казва Илиян Милатинов - кмет на с. Столник.

Тази сутрин придошлите води на река Лесновска затвориха и подбалканския път към Долни Богров, близо до началото на АМ "Хемус". Движението в участъка вече е възстановено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фернандо Йоренте пред БНТ: На Испания предстои труден мач срещу Хърватия
Фернандо Йоренте пред БНТ: На Испания предстои труден мач срещу Хърватия
Леопард избяга от клетката си в зоопарка в Стара Загора заради забравена врата
Леопард избяга от клетката си в зоопарка в Стара Загора заради забравена врата