НОВИНИ

Нови възможности за изучаване на китайски език и култура в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 18.06.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Засилва се интересът към китайския език в Благоевград. От скоро и ученици могат да посещават курсове по китайски, а в Югозападния университет е разкрита специалност "Педагогика на обучението по български и китайски". Част от младежите продължават обучението си в Азия.

Рая Коева идва да живее в Благоевград, за да изучава китайски език в Югозападния университет. Заради доброто владеене на езика, в началото на месеца тя получава стипендия от китайския посланик.

"Много ми харесва как самата преподавателка преподава китайския език, понеже е много по-практически. Уча и опростен, и традиционен вариант на самите йероглифи" разказва тя.

В момента 6 групи от по 10 - 12 души – студенти или ученици, се обучават в стая „Конфуций“ към ЮЗУ. Оказва се, че намирането на преподавател по китайски език не е трудна задача. А всяка година идва и учител – доброволец от Китай, който не само обучава младежите на тънкостите на езика, но и ги запознава с тайнствата на азиатската културата.

"Тук традиционно провеждаме различни мероприятия. Например, представяне на ново китайско кино, което предстои в края на месеца. Също така представяме китайски поеми, китайския начин на общуване, чаени церемонии разбира се и всякакви други неща", разказва проф. Магдалена Панайотова – декан на Филологическия факултет към ЮЗУ.

По-голяма част от книгите и предметите в зала „Конфуций“ са доставени от Китай. От там е и костюмът, с който е облечена Рая.

"Дрехата е направена от тяхната бродерия. Тя е доста важна, понеже през вековете те са я давали на Китайския двор, за да могат да си платят данъка", обяснява тя.

Впечатлени от езика и културата, някои от студентите продължават обучението си в азиатската държава. Същото планира да направи и Рая.

"Смятам да замина за Китай. Искам да стана доброволец, който ще гледа панди", споделя Рая Коева.

Оказва се, че и китайски младежи имат интерес към България - до края на годината се очаква 4-ма студенти от университет в Тиендзин да започнат да се обучават във Филологическия факултет на Югозападния университет.

Йорданка Бакалска/ Димитър Балджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константин Папазов говори за политиката и спорта в страната
Константин Папазов говори за политиката и спорта в страната
Любослав Костов, КНСБ: Дефицит от 3% е възможен, но да не е за сметка на всички икономически субекти
Любослав Костов, КНСБ: Дефицит от 3% е възможен, но да не е за сметка на всички икономически субекти